Pokud máte rádi šťavnatou a plnou chuť pečeně, naučte se, jak naložit hovězí maso. Není to tak složité, jak to na první pohled vypadá. Stačí si jen vybrat ty správné ingredience.
Pokud chceme hovězí maso servírovat, pak snad každý ví, že si ho nejlépe vychutnáme s červeným vínem. Ovšem o jeho nakládání máme spíš už jen malé povědomí. Pojďte spolu s námi vyzkoušet několik osvědčených receptů a inspirovat se těmi nejlepšími postupy.
Naložení hovězí pečeně
Pokud máte dostatek času (a na hovězí maso byste si ho opravdu měli udělat), pak ho naložte nejméně jeden den předem. Jednoduše ho položte do vhodné misky a přidejte k němu ty ingredience:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 šálky strouhané baby mrkve
- 1 nakrájenou cibuli
- 3 rozmačkané stroužky česneku
- 1sklenici strouhaného křenu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 hrnek hovězího vývaru
Dodržte správný technologický postup
A v jakém pořadí je vhodné ingredience na maso dávat? Jako první přijde na řadu 1 sklenice strouhaného křenu, 1 lžička soli a 1/4 lžičky pepře (samozřejmě mletého). To vše je nutné do masa dobře vetřít, aby byla zajištěna jeho chuť.
A jak dál?
Následně by ho měly obsypat 3 šálky strouhané baby mrkve, 1 nakrájená cibule a 3 rozmačkané stroužky česneku. Nakonec vše zakápnou 2 polévkové lžíce olivového oleje a 1 hrnek hovězího vývaru celý lák spolehlivě zafixuje. Po 24 hodinách maso z láku vyjmeme a pomalu upečeme.
Hovězí maso na grilování
Pokud chcete naložit steaky na grilování, vytvořte si docela jinou směs. Na čtyři poctivé kusy vám bude stačit:
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře (nejlépe čerstvě mletého)
- 3 lžíce rostlinného oleje (nejlépe vám poslouží extra panenský olivový oleje)
- 2 stroužky česneku (rozmačkané)
- 1/2 lžičky sušených listů tymiánu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
Maso do této marinády naložte alespoň přes noc. Jednotlivé ingredience se tak lépe dostanou dovnitř a jejich chuť se rozvine přesně tak, jak aktuálně potřebujete.
Medová marináda na hovězí steak
Vsadit můžete i na další chutný recept určený pro domácí grilovačku. A co by měl obsahovat?
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
- 3 polévkové lžíce worchesterové omáčky
- sůl a pepř
- 2 lžíce medu
- půl svazku čerstvé nasekané zelené petrželky
- čerstvý nasekaný rozmarýn
- čerstvý nasekaný tymián
Opět vše stačí smíchat a nechat maso naložit přes noc. Pokud doma nemáte 1 polévkovou lžíci rybí omáčky, klidně ji nahraďte další lžíci té sojové. A jak dlouho by si měla medová marináda na hovězí steak na mase pobýt? 2-3 hodiny obvykle stačí.
Pokud chcete maso nakládat přes noc, uložte ho do vakuovací krabičky nebo misku s marinádou přetáhněte fólií. Zabráníte tak vyschnutí. Před grilování je pak marinádu vhodné z masa setřít, aby se nepřipalovala.