Letní zahradní party a rodinná posezení se většinou neobejdou bez grilování spojeného s příjemným posezením rodiny a hostů. Tato moderní úprava nejrůznějších druhů masa je oblíbena i při společenských událostech a grilované pokrmy mají své stálé místo při rautech. Každé maso je třeba před grilováním naložit.
Nakládání masa na grilování
Pokud chceme mít pokrm alespoň trochu pikantní, je vhodné naložit ho alespoň 24 hodin před grilováním do marinády. Okořeněné, odleželé maso pak grilujeme pokud možno stejnoměrně ze všech stran, aby se na jeho povrchu vytvořila kůrka zabraňující vysychání.
Recepty s naloženým masem
Vepřové na jehle
- Vepřová kýta, mléko, ocet, sůl, tymián, majoránka, pepř, bobkový list, slanina, cibule
Vepřové maso nakrájíme na kousky a naložíme do marinády z mléka, octa, soli, tymiánu, majoránky, pepře a bobkového listu. Pak vyjmeme, necháme okapat, navlékneme na grilovací jehlu proloženě s plátky slaniny a cibulí. Opékáme na grilu. Jako přílohu podáváme chléb.
Marinovaný špíz se zeleninou
- Hovězí nebo vepřové maso, žampiony, syrová paprika, slanina, libové uzené, olej, česnek, grilovací koření, worcesterská omáčka, červené víno, kečup, pepř, paprika
Na kostky nakrájíme libové hovězí nebo vepřové maso, rozpůlíme žampiony, na plátky nakrájíme paprikové lusky, na kostky slaninu a kolečka libového salámu. Vše střídavě napichujeme na grilovací jehly. Připravíme si směs oleje, česneku, grilovacího koření, worcesterské omáčky a červeného vína, špízy potřeme a necháme odležet. Pak do marinády přidáme několik lžic kečupu, pepř a papriku. Grilujeme a přitom potíráme směsí.
Steak ze žraloka
- Steaky ze žraloka naložíme před grilováním do marinády, kterou připravíme z: 1 šálku sójové omáčky, 3 drcených stroužků česneku, 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru a šťávy z 1/2 citrónu
Jehněčí plátky
Maso z jehněčí kýty nakrájíme na kostky. Dáme do větší mísy a přidáme 2 až 3 drobně nakrájené cibule střední velikosti, 1/4 olivového oleje, 2 lžíce nového koření, 1 lžíci pepře, 1 lžičku soli, 2 až 2 a 1/2 lžíce sójové omáčky, 1/2 šálku červeného stolního vína .
Smícháme, přikryjeme a necháme uležet v lednici 12 až 24 hodin. Maso napícháme na jehlice – můžeme prokládat zeleninou – a grilujeme.
Grilování (rožnění) selete nebo jehněte
Pro menší party postačí dvanácti až patnáctikilový vepřík (jehně), na jehož konečnou přípravu postačí šest hodin. Pokud zvolíme větší kus, musíme počítat s tím, že nám jeho upečení zabere celý den. Úpravu však můžeme urychlit tak, že maso nejprve předpečeme v troubě a pak jej na ohni jen krátce dogrilujeme. Chceme-li, aby byla pečínka co nejchutnější, měli bychom maso předem naložit. Když pečeme malé prasátko či jehně vcelku, je dobré, aby se kořeněná marináda do masa řádně vsákla. Proto se doporučuje naložit maso alespoň dva dny před plánovaným rožněním.
- Na vepřové se používá směs oleje, česnekové pasty, soli a koření, jako je například paprika či mletý kmín.
- Do marinády na skopové maso se přidává ještě majoránka.
Směs můžeme trochu zředit pivem a potíráme s ní maso ze všech stran několikrát denně. Ve vnitřních částech můžeme ještě naříznout malé kapsy. Nesmíme zapomenout, že pečení trvá šest i více hodin a proto je vhodné, začít s rožněním o několik hodin dříve, než se začnou hosté scházet.