Jak naložit papriky

Nakládané papriky mají pevné místo v teplé i studené kuchyni. Protože mají výraznou chuť a barvu, plní nejen funkci dochucovací, ale rovněž učiní pokrm vzhledově zajímavější. A na tom také záleží. Na podzim, kdy je dostatek paprik zaručeně čerstvých, je možno naložit papriky doma. Není v tom žádný problém. Doma naložené papriky zlevní výdaje za potraviny, jsou vždy při ruce, a hlavně víme, co jsme při jejich přípravě použili.

Papriky zpestřují pokrmy nutričně i vzhledově

Naložené papriky mají široké použití:

  1. pro přímou spotřebu (jako zeleninová příloha k teplým jídlům),
  2. jako ingredience pro přípravu některých masitých i zeleninových pokrmů (různé guláše a ragú, omelety, paprikové omáčky…),
  3. a nejvíc možní ve studené kuchyni (saláty, pomazánky, obložené chlebíčky…).

Papriky mají výraznou chuť a pěknou barvu. Dětem ovšem naložené papriky mnohdy nechutnají. To není nic neobvyklého, dětské chutě jsou jiné. Bylo by zbytečné jim nakládané papriky nutit. Naložené papriky jsou pochutinou, do které se časem tak zvaně „dorůstá“. Dospělí příslušníci domácností si na naložených paprikách pochutnají i bez dětské spoluúčasti. Ostatně, dospělí z některých svých dětských chutí na oplátku „vyrostli“.

Jaké papriky se hodí k nakládání

Naložit je možno papriky všeho druhu:

  • silnostěnné kapie,
  • tenkostěnné bílé i červené papriky,
  • beraní rohy (viz samostatný článek Zavařování beraních rohů)
  • feferonky,
  • alma papriky,
  • chilli papričky.

Větší papriky se nakládají zbavené jader, malé ostré papriky se zavařují (a pak pojídají) i s jádry.

Velké papriky je možno zavařovat v nějaké speciálnější podobě: například plněné zelím, cibulí,nějakou čalamádou. Takto zavařené papriky se pak ovšem dají využít jen jako pikantní příloha k jídlům nebo jako „chuťovka“ jen tak. Připravovat z plněných paprik saláty nebo pomazánky – to by byla škoda prvotní práce, k tomu poslouží zelenina naložená jednoduchým způsobem.

Vcelku nebo nakrájené?

  1. Papriky se nakládají buď nakrájené na podílné dílky,
  2. anebo nakrájené na proužky.

Co se týká ekonomického využití zavařovací sklenice, vyjde to nastejno. Rozdíl je jenom v konečném použití: kusy paprik se použijí jako přílohová zelenina, řezané nakládané papriky jsou vhodné pro studenou kuchyni (snadná příprava salátů, pomazánek, přízdoba na obložené chlebíčky….).

Nálev na papriky

Papriky se před sterilací zalévají sladkokyselým nálevem. Obvykle má každá domácnost zkušenost, že na papriky není třeba nějakého speciálního nálevu a používají „svůj“ obvyklý a vyzkoušený. Ten samý, v kterém zavařují na příklad okurky. Někdo použije třeba i komerční  směsiDeko, Nova a podobně.

S výjimkou feferonek a beraních rohů všem paprikám prospěje, když se do každé skleničky přidá:

  1. kousek bobkového listu,
  2. dvě tři kuličky nového koření
  3. a pár kapek stolního oleje.

Jen je třeba při nasazování víček víc než v jiném případě ohlídat, aby byly okraje zavařovací sklenice opravdu čisté, bez stopy oleje.

Paprikám stačí běžný zavařovací čas – 20 minut při 80°Celsia. Před uložením do sklepa je dobré provést zkoušku, zda víčka dobře drží. Protože když začne paprika ve špatně uzavřené sklenici kvasit a vytékat, prostor kolem sebe zamoří pachem opravdu, ale opravdu nepříjemným.

Zanechte odpověď