Jak naložit srnčí svíčkovou

Svíčková na smetaně se obvykle připravuje z hovězího, proč ale nevyužít také jiné druhy masa? Pokud máte k dispozici zvěřinu, například srnčí, můžete si vyrobit skvělý sváteční oběd. Jen musíte myslet na jeho přípravu už pár dní předem.

Ingredience

1 kg srnčího masa

10 dkg uzené slaniny

Kousek másla

¼ celeru

1 mrkev

1 petržel

1 cibule

Menší snítka tymiánu

3 bobkové listy

Pár kuliček nového koření

Sůl

Pár kuliček černého pepře

200 ml sladké tučné smetany

Eventuálně trocha mléka

Lžička plnotučné hořčice

Hladká mouka na zahuštění

Šťáva a kůra z citronu

Cukr

k podávání knedlík, brusinková marmeláda, plátky citronu

Postup

Kořenovou zeleninu oškrábeme a nastrouháme nahrubo, cibuli oloupeme a nakrájíme. Srnčí maso prošpikujeme slaninou. Zalijeme rozpuštěným máslem a obložíme kořenovou zeleninou a cibulí. Necháme naložené v chladu 1-3 dny, maso se tím krásně zjemní.

Maso necháme vcelku a ze všech stran ho společně se zeleninou orestujeme na másle. Přendáme do pekáče, přidáme tymián, bobkový list, nové koření, sůl a pepř, přikryjeme a dusíme v troubě. Mírně podléváme vodou, aby se zelenina nepřipálila. Ke konci pečení, zhruba po hodině, pekáč odkryjeme. Maso se tím dopeče do červena. Přeléváme jej výpekem, aby neseschlo. Upečené maso vyndáme a udržujeme v teple. Ze zeleniny vyjmeme nové koření, bobkový list a kuličky pepře a rozmixujeme ji.

Přidáme lžičku hořčice a smetanu, eventuálně také mléko. Zjemníme máslem a chvíli omáčku povaříme. Zahustíme moukou a ochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou i trochou kůry a ještě chvíli povaříme.

Srnčí nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem, brusinkami a plátkem citronu.

Zanechte odpověď