Svíčková na smetaně se obvykle připravuje z hovězího, proč ale nevyužít také jiné druhy masa? Pokud máte k dispozici zvěřinu, například srnčí, můžete si vyrobit skvělý sváteční oběd. Jen musíte myslet na jeho přípravu už pár dní předem.
Ingredience
1 kg srnčího masa
10 dkg uzené slaniny
Kousek másla
¼ celeru
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
Menší snítka tymiánu
3 bobkové listy
Pár kuliček nového koření
Sůl
Pár kuliček černého pepře
200 ml sladké tučné smetany
Eventuálně trocha mléka
Lžička plnotučné hořčice
Hladká mouka na zahuštění
Šťáva a kůra z citronu
Cukr
k podávání knedlík, brusinková marmeláda, plátky citronu
Postup
Kořenovou zeleninu oškrábeme a nastrouháme nahrubo, cibuli oloupeme a nakrájíme. Srnčí maso prošpikujeme slaninou. Zalijeme rozpuštěným máslem a obložíme kořenovou zeleninou a cibulí. Necháme naložené v chladu 1-3 dny, maso se tím krásně zjemní.
Maso necháme vcelku a ze všech stran ho společně se zeleninou orestujeme na másle. Přendáme do pekáče, přidáme tymián, bobkový list, nové koření, sůl a pepř, přikryjeme a dusíme v troubě. Mírně podléváme vodou, aby se zelenina nepřipálila. Ke konci pečení, zhruba po hodině, pekáč odkryjeme. Maso se tím dopeče do červena. Přeléváme jej výpekem, aby neseschlo. Upečené maso vyndáme a udržujeme v teple. Ze zeleniny vyjmeme nové koření, bobkový list a kuličky pepře a rozmixujeme ji.
Přidáme lžičku hořčice a smetanu, eventuálně také mléko. Zjemníme máslem a chvíli omáčku povaříme. Zahustíme moukou a ochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou i trochou kůry a ještě chvíli povaříme.
Srnčí nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem, brusinkami a plátkem citronu.