Chcete si k nedělnímu obědu dopřát něco opravdu výjimečného? Připravte se na tuto událost s dostatečným předstihem a naučte se, jak naložit vepřové koleno, aby bylo vždy lahodné a po všech stránkách perfektní.
Vepřové koleno je jídlo, které má v českých luzích a hájích velmi dlouhou tradici. Leckdy jsme však už zapomněli, jak ho správně připravit. Pokud totiž marináda nebo i třeba jen obyčejné koření nepronikne dostatečně hluboko do masa, nikdy si svůj pokrm neužijete tak, jak by bylo třeba a žádoucí.
Maso musí odpadat od kosti
Ovšem naložení je jen první fází celého procesu. I pokud se vám povede správně, není ještě zaručeno, že budou s výsledkem strávníci spokojeni. Maso je totiž ještě nutné dostatečně dobře upéct. Pokud nebude na konci doslova odpadat od kosti, nikdy to nebude ono. Ale i s tím vám dnes poradíme. Začneme však šikovným naložením do té správné směsi.
Naložení vepřového kolena
Pokud chcete, aby se vaše koleno jen jen rozpadalo pod rukama, musíte ho dát dohromady s těmi správnými ingrediencemi. A jaké to jsou? Náš předpis je proveden na tři kilogramy vepřového masa. Pokud máte větší nebo menší koleno, budete si muset množství ingrediencí adekvátně upravit.
Ingredience na naložení masa
Na tři kilogramy vepřového masa budete potřebovat:
- 400 gramů cibule
- jalovec (2 rozdrcené kuličky)
- 50 gramů česneku
- 5 lžic sádla
- kmín a papriku (po jedné lžičce od každého)
- podle chuti sůl a pepř
- tymián a rozmarýn
Naložení vepřového kolena
Rozehřejeme polovinu sádla. Jakmile máme hotovo. Necháme ho vychladnout. Mezitím si rozdrtíme jalovec a v hmoždíři zároveň promneme i kmín, pokud už nemáme drcený. Přidáme do sádla, stejně jako papriku. Nakonec si vezmeme tymián a rozmarýn. Pokud máme čerstvé bylinky, bude nám stačit jedna lžička od každého druhu, u sušených je nutné použít lžičku a půl. Opět je vhodné bylinky v rukou lehce promnout, aby se uvolnily všechny éterické silice a další účinné látky.
Jak dlouho nakládat vepřové koleno
Když máme hotový tento základ, přejdeme k přípravě kolena. Dobře ho osolíme a opepříme, a poté uložíme do misky. Nakonec ho přelijeme připraveným sádlem a uložíme do lednice. Dáváme ho tam až ve chvíli, kdy už sádlo docela vychladne. Nelze do lednici dávat teplé jídlo, velmi rychle by se zapařila, navíc by vám ono jídlo mohlo zkysnout.
Jak upéct vepřové koleno
Jakmile máme naloženo, je vhodné koleno nechat nejméně 12 hodin uležet. V lednici ovšem vydrží ještě déle. Připravovat ho můžete i po 48 hodinách. Tehdy už bude opravdu dokonalé. V tomto případě je však dobré ho čas od času marinádou ze sádla přelít, aby se později nevysušilo.
A jak ho upéct? Na dono pekáčku nalijte trochu tekutého sádla. Rozpalte troubu na 150 °C a pečte pod poklopem 5-6 hodin. Na poslední půlhodinu poklop odklopte, aby se krásně vypekla kůžička.