Jak nechat dozrát kiwi

  • Aktinidie čínská (Actinidia chinensis), pro niž se vžil název kiwi, pochází z východní Číny, a je rozšířena v jihozápadní a centrální oblasti. V současné době se v mnoha zemích pěstuje, šlechtí a kříží s jinými druhy aktinidií. Množství a kvalitu úrody ovlivňuje kromě stavu živin v půdě délka slunečního svitu. K nám se obvykle dováží v ne zcela zralém stavu. Do stadia zralosti tak zvaně „dojde“. Někdy koupíme kiwi, které je kyselé a tvrdé. Jak nechat dozrát kiwi?

Není kiwi jako kiwi (a Kiwi)

První rostliny aktinidie byly přivezeny do Evropy v roce 1874 jako okrasné. Koncem 19. století se začaly pěstovat a šlechtit na plantážích na Novém Zélandu. Odtud si plody „vysloužily“ označení kiwi (pták kiwi je symbolem Nového Zélandu, ale stejně se říká i Novozélanďanům).

  • První plody ze Zélandu byly v roce 1953 dovezeny do Evropy a USA.
  • V komerčním pěstování jsou významnými producenty Nový Zéland, Chile, Francie, Japonsko, Řecko, USA.
  • K nám se nejvíce kiwi dováží z nepříliš vzdálené Itálie. Je tudíž levnější a dá se lépe skladovat.
  • V ideálních podmínkách (teplota okolo 1 stupně a 80 % vlhkost vzduchu) vydrží kiwi až pět týdnů.

Jak vybírat kiwi při nákupu

Zralé kiwi je na omak pružné a měkké. Nezralé plody jsou:

  • trvrdé,
  • kyselejší,
  • mají méně šťávy  je potřeba je nechat ještě doma v teple dozrát.

Doporučuje se vybírat  takové plody, které nemají žádné černé tečky nebo praskliny na slupce. Zkontrolujte jadérka. Pokud máte hodně ovoce, jedno rozkrojte a podívejte se na zrníčka uvnitř. Pokud jsou jadérka stále ještě žlutá nebo zelená, kiwi nejspíš nedozraje. Jadérka musí být černá, což značí, že plod má dostatek cukru na to, aby správně dozrál.

Žádná velká kouzla to nejsou

Proces dozrávání kiwi je jednodušší, než by se mohlo zdát. „Nechte kiwi, která chcete dát dozrát, do pokojové teploty. Vložte je do misky, tu postavte na kuchyňskou linku a jednoduše několik dní počkejte. Ovoce by mělo dozrát za asi 3 – 5 dní, pokud jej ponecháte ve stálé pokojové teplotě,“ doporučuje se.

  • Tuto radu potvrzuje například i jedna internetová diskuse, kde si náhodní a anonymní čtenáři sdělovali své zkušenosti s tím, jak nechat dozrát kiwi.

Jak nechat dozrát kiwi : Internetová diskuse

Dotaz: Kupuji si občas kiwi (hlavně teď v zimě). Ale ty plody jsou evidentně ještě nezralé- dužina je velmi tvrdá, málo šťavnatá a hlavně- velmi kyselá. Takže je umístím zcela dolů do chladničky a trvá minimálně dva týdny, než změknou. Nešlo by to nějak urychlit? Děkuji za vaši zkušenost.

  • Pokud chceš kiwi nechat dozrát, je nutné jej vyjmout z lednice a nechat dozrát při pokojové teplotě
  • Nedávejte kiwi na přímé slunce. Mohly by se na něm vytvořit skvrny, nebo by mohlo začít hnít.
  • Potřebujete-li nechat plody dozrát ještě rychleji, zkuste je vystavit působení etylénu. Položte kiwi vedle jablka, banánu nebo hrušky. Díky tomu ke kiwi pronikne etylén, který tyto druhy ovoce vytvářejí. Stále plody uchovávejte mimo dosah přímého slunce a daleko od zdrojů tepla.
  • Vložte kiwi do papírového nebo dobře větraného plastikového sáčku spolu s jablkem, banánem nebo hruškou. Sáček uskladněte v pokojové teplotě jeden až dva dny.
  • Nechat dojít v pytlíku či normálně volně?
  • Hele, dávám je bez pytlíku normálně na stůl do košíku… Za dva až tři dny se daj sníst. V pytlíku bych řekla, že by to mohlo zplesnivět, nevím…
  • Dojdou, pokud se nezkazí, ale až změknou, je potřeba je sníst ještě ten den, brzo zrumovatí
  • Já je nechávám volně a „dojdou“ rychle.
  • Nejlepší je dát do igelitového sáčku s jablkem. Za pár dní výborné.
  • Kiwi dojde. Nechávám v pytlíku při pokojové teplotě pár dní. Pytlík trochu prstem propíchám. Když jsem je nedala do pytlíku, tak se scvrkávaly, takže jsem to takto „vychytala“.
  • Jiste, ja jsem ocesala nase kiwi zacatkem rijna,a k jidlu je teprve ted. Ted to narvu po pul kile do igelitovych pytliku, a vydrzi az do jara.
  • Kiwi vlož do igelitového nebo papírového sáčku a přidej celé jablko. Takto uchované (při pokojové teplotě)do 3 dnů max.do týdne dozrají.

Zanechte odpověď