Přemýšlíte, jakou působivou, ale přitom nenáročnou dekorací dozdobit vaše cukrářské výtvory? Nebo chcete jednoduše ozvláštnit letní piknikový stůl či nabídku dobrot na dětské oslavě? Barevný krystalový cukr je snadný a levný na výrobu. Na první pohled ale svou pestrostí a originalitou zaujmé zrak dětských i dospělých hostů.
Sypký do cukřenky, ale i tvarovaný z formičky na dozdobení dortů
Stejně jako u běžného krystalového cukru si můžete vybrat jakou formu bude vámi vyrobený barevný cukr mít. Možnosti jsou dvě. Sypký krystalový cukr použijete třeba do cukřenky nebo na posypání moučníků. Vytvořit můžete ale také kostky či jiné tvary. Těmi můžete dozdobit designové dorty, obložené talíře nebo poháry.
Co budete potřebovat
Na výrobu barevného cukru vám postačí pár surovin, které navíc snadno seženete. Nic vám tedy nebrání se do barvení pustit.
Cukr
První a základní surovinou je samozřejmě cukr. Barvit lze krystalový cukr. Nepoutá vlhkost tolik jako moučkový a po uschnutí je možné ho opět rozdrolit na jednotlivé krystalky.
Potravinářské barvivo
Další důležitou součástí procesu barvení je potravinářské barvivo. To zakoupíte v cukrářských potřebách, ale i ve větších obchodech s běžnými potravinami, případně na internetu. Sáhněte po práškové nebo gelová barvě. Většinu potravinářských barviv lze mezi sebou míchat, můžete si tedy vytvořit celou řadu vlastních odstínů. Spotřeba potravinářského barviva je pro barvení cukru opravdu malá, proto začněte zakoupením jednoho balení.
Dále budete potřebovat studenou kohoutkovou vodu, misku nebo sáček, případně ubrousek. Chystáte-li se na výrobu tvarů, připravte si tvořítka na led pro výrobu kostkového cukru či jiné cukrářské formičky.
Jak na to?
Sypký krystalový cukr
Potravinářskou barvu rozmíchejte v malém množství vody. Poměr může být zhruba jedna lžička vody na 200 g cukru, přesné množství si ale musíte sami vyzkoušet. Čím více ve vodě rozmícháte barvy, tím bude odstín sytější. Začněte tedy několika kapkami nebo malou špetkou a postupně přidávejte.
Rozmíchanou barvu ve vodě přidejte do misky s cukrem nebo do uzavíratelného sáčku. V misce řádně promíchejte vidličkou, dokud není všechen cukr obarvený. Sáček uzavřete a mněte mezi prsty, případně proklepávejte, opět do úplného zabarvení cukru. Pokud je odstín příliš světlý, lze do směsi v obou případech barvivo ještě přidat.
Obarvený cukr rozpostřete na talíř, případně pod něj můžete dát ubrousek. Až směs proschne, zbylé větší krystaly cukru rozdrolte mezi prsty.
Kostkový cukr z formiček
Chcete-li vyrobit kostkový cukr nebo jiný tvar, využijte tvořítko na led nebo potravinářské formičky. Musí být ze silikonu nebo jiného měkkého materiálu. Cukr je křehký a vyklepáváním z tvrdé formičky by se nově vzniklý tvar poničil.
Obarvení směsi probíhá stejně jako u tvorby sypkého krystalového cukru. Obarvenou směs ale místo rozprostření na talíř naplňte do formiček. Průběžně lžičkou zatlačujte tak, aby ve formičce nebyly prázdné dutiny. Povrch naplněné formičky uhlaďte do hladka.
Směs naplněnou do formiček nechte několik hodin (klidně přes noc) prosychat na suchém místě, ne všk na přímém sluníčku. Poté velmi opatrně z formiček vymačkejte.
Na co si dát pozor
Potravinářské barvy jsou obvykle velmi koncentrované. Při manipulaci s nimi používejte rukavice a vždy začínejte s velmi malým množstvím. Přidávat můžete vždy, ubírat však nikoli. Pokud se přece jen vytvoří odstín příliš tmavý, přidejte čistý cukr.
Z formiček vždy vymačkávejte cukr až ve chvíli, kdy je směs zcela proschlá. Nepoužívejte sílu, spíše postupně lehce promačkávejte. Především ozdobné okraje či vlisy se mohou neopatrnou manipulací snadno poničit.