Chystáme-li se péct dort, vždycky už dopředu uvažujeme, čím ho nazdobíme a v jakých barvách bude. Záleží samozřejmě na tom, pro jakou příležitost dort pečeme. Jiný bude narozeninový, jiný svatební, ale nejvíce asi můžeme popustit uzdu fantazii při zdobení dětského dortu. Tam přijde na řadu v neposlední řadě také barevnost dortu, vždyť děti barvy milují. Jak obarvit krém na dort?
Klademe si tuto otázku zvláště v případě, že nechceme použít průmyslová barviva, což je v případě dětského dortu více než žádoucí. Pokud je přece jen použijeme, vybíráme takové, které obsahují co nejméně škodlivých „éček“.
Přírodní barvení našich babiček
Naše babičky barvily krémy velice jednoduše. Na bílý krém utřely pouze máslo s cukrem a vanilkou, na hnědý přidaly kakao, případně vyrobily žlutý pomocí přidaného čerstvého žloutku anebo růžový přidáním výrazně červené marmelády (například rybízové nebo malinové). Lehce fialové barvy dosáhly borůvkovou marmeládou nebo tou z černého rybízu. Dorty byly jemně barevné, náplně chuťově odlišné a nám dětem se dorty v pastelových barvách moc líbily. Jenže u dnešních ratolestí, zvyklých na křiklavé barvy, by asi neobstály.
Přírodní barvení pomocí ovocných a zeleninových šťáv
Výraznějších barev docílíme vymačkáním čerstvé šťávy, případně usušením ovoce či zeleniny a rozdrcením na prášek, kterým pak barvíme. Sušený funguje zejména špenát, výsledkem je krásná mechově zelená barva. Takto lze také použít mrazem sušené ovoce. Mrkvová šťáva obarví na oranžovo, mangová šťáva i dužina na žluto, jahody, maliny nebo červená řepa – rozmělněné a propasírované – barví na růžovo až červeno. Borůvky na modro-fialovo. Kakao nebo silná černá káva na hnědo, černé kakao na černo. Medově zlatý krém bude v případě, že přimícháme karamel (nebo karamelové Salko).
Barvení práškovými barvami
S práškovými barvami musíme zacházet opatrně, jsou velmi intenzivní. Nikdy je nesypeme přímo do krému. Vždy si nejprve nasypeme špetku do lžičky vody (na rozmíchání použijeme třeba víčko láhve). Potom opatrně po kapkách přimícháváme ke krému, až dosáhneme požadované barvy.
Barvení gelovými barvami
Gelové barvy jsou jednodušší a asi nejvíce používané, hlavně amatérskými cukráři. Nejsou totiž tak intenzivní a lze je kapat z tuby přímo do krému.
Lehký krém na zdobení dortu
Ingredience:
- čerstvé bílky 6 ks
- cukr krupice 220 g
- vanilkový cukr 1 ks
- máslo 375 g
Postup:
Bílky a oba cukry zahříváme za stálého míchání ve vodní lázni, až je směs teplá a cukr rozpuštěný.
Pak sejmeme a vyšleháme tuhý sníh, kterému se neohýbají špičky. Poté začneme zašlehávat máslo. Je důležité, aby sníh měl stejnou teplotu jako máslo. Chvíli to bude trvat, než se obě hmoty spojí, pak je výsledkem nádherně lehký, ale přitom pevný krém, který se dobře hodí k barvení.