Popcorn je vedle smažených brambůrků patrně tím nejčastějším po čem saháme, když se po dlouhém dnu chceme uvelebit v křesle u sledování nějakého toho dobrého filmu. Tenhle trend k nám přišel patrně z velkých kinosálů ve Spojených státech, nicméně Češi ho dost rychle přijali za vlastní, a nyní si dokážeme jen velice těžko představit, že bychom se dívali na obrazovku bez toho, aniž bychom něco chroupali.
Ruku na srdce, obyčejný popcorn je tak trochu nuda a velice snadno se přejí. Pravda, existují i notoricky známé příchutě jako ten sladký, slaný, případně máslový, ale to zdaleka nejsou všechny možnosti, jak si popcorn nachystat. Proto jsme si pro vás připravili hned pět vychytávek, kterými si můžete svůj arzenál alternativ rozšířit, a to pro všechny chutě. Ať už rádi mlsáte, nebo jste spíše fanoušci slaných pochutin, v následujících receptech byste si rozhodně měli vybrat. Už to ale neprotahujme a pojďme na to. Hurá do kuchyně!
Jak ochutit popcorn
Obzvláště v naší kotlině jsme zvyklí na to připravovat popcorn v mikrovlnné troubě. Je to velice rychlé a za pár desítek vteřin hotové, nicméně něco se během tohoto způsobu ztrácí. Pojďme to tedy pro tentokrát zkusit jinak, a to s použitím klasického vařiče, nebo plotýnky. Možná budete poté překvapeni, že chuť pražené kukuřice je po takovéto přípravě v něčem jiná. A hlavně – v mnohém lepší. Bude to sice vyžadovat možná trochu více vaření, než byste očekávali u přípravy něčeho tak jednoduchého jako je pražená kukuřice, ale rozhodně se nebude jednat o žádnou divočinu, nýbrž o pár kroků, jak pokrm připravit. Ke všem budete potřebovat vysoký hrnec na vaření, olej a samozřejmě popcorn. V případě pražené kukuřice to bude zhruba půl šálku, u oleje postačí dvě lžíce. Počátky přípravy jsou pak vždy stejné. Do hrnce vlijte ony dvě lžíce oleje a přidejte několik zrnek popcornu. Vše poté nechte hřát na středně vysokou teplotu. S popcornem to však nepřehánějte, pro začátek stačí skutečně pár zrníček, které vám poslouží k tomu, abyste poznali, kdy je olej natolik rozpálený, abyste mohli přidat zbytek. Jakmile praskne první zrnko, přidejte zbytek. Poté zakryjte hrnec pokličkou a jemně jím zatřepejte, aby se jádra nepřipálila. Poté vařte, dokud mezi jednotlivými prasknutími nebudou alespoň čtyř nebo pětisekundové pauzy. V tento moment by měla být všechna jádra prasklá a připravená k dalšími ochucení. Další postup už se liší na základě každého receptu.
5 způsobů, jak ochutit popcorn
1. Popcorn s hnědým máslem a medem
Ideální varianta pro všechny milovníky sladkého. Máslo a sladký med totiž tvoří skvělou dvojici, obzvlášť pokud se k nim přidá špetka soli. Samotný postup je pak jednoduchý: v malém hrnci nechte zhnědnout asi čtvrt šálku másla. Poté ho odstavte z ohně a zašlehejte další čtvrtku šálku medu a přidejte půl lžičky soli. Misku s hotovým popcornem celou směsí zakápněte, a poté důkladně promíchejte, než se jí popcorn nepokryje.
2. Popcorn s chilli a sýrem
Teď tady máme něco pro fajnšmekry, a sice něco trošku štiplavějšího. V hrnci rozpusťte čtvrt šálku nesoleného másla a v malé misce vyšlehejte půl šálku droždí v kombinaci se špetkou soli. Popcorn poté pokapejte máslem a posypte směsí. Opět vše důkladně zamíchejte. Třebaže se do receptu žádný sýr nepřidává, budete mít díky droždí pocit, že tam je. Skutečně tak chutná.
3. Matcha a hořká čokoláda
A co třeba vyzkoušet něco trochu exotičtějšího? V malém hrnci smíchejte hořkou čokoládu a přidejte lžíci kokosového oleje. To vše poté za stálého míchání nechte rozpustit na mírném ohni. Na samotný popcorn pak posypte jemnou vrstvu matcha prášku a počkejte, dokud se jím kompletně neobalí. Na závěr přidejte čokoládu a špetku soli. Takto připravený popcorn můžete sníst hned, ale zajímavá je i varianta, kdy ho necháte na deset minut v lednici, aby čokoláda ztuhla.
4. Popcorn se sušenkami
Tento způsob vyžaduje dvanáct sušenek, přičemž se vám asi nejlépe osvědčí ty známé jako Oreo. Ty pro začátek rozdrťte. V hrnci pak smíchejte bílou čokoládu se dvěma lžícemi kokosového oleje. I tady je žádoucí vše dělat na mírném ohni za stálého míchání. Směsí pak popcorn pokapejte a přidejte rozdrcené sušenky. Podobně jako v předchozím receptu, můžete na pár chvil ponechat pokrm v lednici.
5. Popcorn s koprem
Přijde vám tato kombinace jako zvláštní? Může na první pohled být, nicméně po ochutnání změníte názor. Začnete tím, že rozšleháte dvě lžičky koriandru a sušeného kopru. Dále přidáte půl lžičky česnekového prášku a v ideálním případě také toho cibulového. Do směsi pak patří i půl lžičky kyseliny citronové a hrstka soli. To vše poté promíchejte se zhruba čtvrtkou rozpuštěného másla. Váš vlastní bylinkový popcorn s koprem v čele je na světě. Dobrou chuť!