Jak ohřát různá jídla

Ohřívání hotových jídel je úkon téměř dennodenní. Moderní doba tuto činnost lidem velmi usnadnila. Využití mikrovlnných zařízení v domácnostech, to je vynález, o němž si v minulosti mohli nechat snít jen technicky nadaní fantastové. Jenže to, co se před padesáti lety zdálo málem zázrakem, už v současné době nevyhovuje vždy. Někdo nemá mikrovnku, jiný ji zase „nemá rád“. A další ji třeba zas neumějí správně používat. Jak ohřát jídlo, aby pokud možno neztratilo na kvalitě?

Jak ohřát různá jídla

Smažený řízek

Mnoho lidí namítne, že jsou smažené řízky dobré i studené a že je jejich ohřívání zbytečné. Že je studený řízek lepší než smažený řízek ohřívaný. Ale jiní na teplém řízku trvají. Studený řízek chutná s chlebem nebo se studenou přílohou (salátem). A oni jej chtějí podat s přílohou teplou – s vařenými bramborami či s kaší. To je argument, který „dostane“ i ty největší odpůrce ohřívání smažených řízků.

  • Cesta „nejmenšího odporu“ a současné době nejjednodušší je ohřát smažený řízek v mikrovlnné troubě. Je však třeba nastavit její výkon na nízké hodnoty, anebo dokonce jen na program rozmrazování. Bude to sice o pár minut déle, ale řízek neztvrdne jako při ohřevu na nejvyšší výkon, což je troubě nejčastěji nastaveno. Řízky musejí být zakryté, což způsobí jejich zvlhnutí. Ale k jídlu v „druhém kole“ to postačí.
  • V době „předmikrovlnné“ se ve všech kuchařkách radilo ohřát řízky na páře a nebo je na kousku tuku znovu osmažit.
  • Jiná rada zněla ohřát je v suchém kastrolku ponořeném do vodní lázně.
  • K předávaným radám patří před ohřevem v MW řízky vložit do sáčku
  • Nebo také zabalit do alobalu a ohřát na plechu v troubě. 

Jitrnice

  • Jitrnice se odjakživa ohřívají tak, že se zvolna (aby nepopraskaly) osmaží na sádle. Opečené střívko se jí, dokonce to je bráno jako nejchutnější sousto opečené jitrnice.
    Také je možné jitrnice pomalu a delší dobu ohřívat na pařáku. Střevo se pak ovšem nejí, ale obsah jitrnice ji strávník vytlačí.
    Vytlačit prejt je možno i zastudena a ohřát jej v troubě. Opečení prejtu prospěje.
    Ohřev v mikrovlnce moc vhodný není. Jednak by se musely odstranit špejle, jednak jitrnice snadno exploduje. Při propíchání by z ní zase vytekla šťáva.

Bramborová kaše

  • Bramborová kaše se snadno ohřeje v mikrovlnce, ale musí být přikrytá. Ohčíváme-li větší množství, je vhodné kaši tak po minutě vyndat, promíchat a ohřávat dál. Uprostřed mísy zůstává studená. Jinou radou je ohřev bramborové kaše v hrnci ponořeném do vodní lázni. I v tomto případě je třeba kači několikrát zamíchat.
    Elegantně bramborovou kaši ohřejeme, když s ní sáčkem nastříkáme ozdobné pusinky na pomastěný plech a zprudka je zapečeme.
    Dobrým řešením je i udělat ze zbylé kaše něco jiného.

Knedlíky

  • Houskové nebo i ovocné knedlíky se tradičně ohřívají na páře. Pařáček býval dřív samozřejmým vybavením každé domácnosti – malé i velké.
    Při ohřívání knedlíků v mikrovlnce se dávají plátky knedlíků do mikrotenového sáčku, do nějž se ještě „stříkne“ trocha vody. Stačí krátká doba. Sáček se nezavazuje, aby nepraskl.

Tortilla

  • Ať chceme tortillu plnit nebo ji podat jako přílohu, je třeba ji ohřát. Placky se jedna po druhé vkládají na suchou nebo lehce pomastěnou rozehřátou pánev.
    Někdy se doporučuje ohřívat tortilly na plechu v troubě, ale to je poměrně energeticky náročné.

Bramaborové hranolky

  • Podstata smažených hranolků spočívá v jejich vykřupaném povrchu a měkkém vnitřku. Hranolků by se tedy připravovat právě tolik, aby se snědly při jednom stolování. Kdo jich udělal tolik, že se najednou nesnědí, má možnost:
    buď je dát do síta a rychle ohřát na pařáku,
    nebo je znovu na malou chvíli ponořit do fritovacího hrnce.
    Ohřev hranolkům ale nikdy neprospěje.

Palačinky

  • S palačinkami to je stejné jako s řízky. Proč je ohřívat, když chutnají i studené? Zůstane-li však třeba celý talíř palačinek (strávníci se třeba nedostavili k obědu), je nejlepší naplnit je (marmeládou, nutelou, špenátem, květákovým mozečkem) , stočit, naskládat do zapékací nádoby. Rychle zapéct a pak zalít rozšlehanými vejci a dopéct, až se udělá červená kůrka. Takto se připravují zapečené palačinky docela „regulérně“. Ve starších kuchařkách na ně jsou různé recepty.

Taliány

  • Taliány se ohřívají jako jemné párky – vloží se do studené vody a pomalu zahřívají těsně pod bod varu. Při takové teplotě se ve vodě nechají asi 20 minut, aby se prohřály až dovnitř.
    Protože nyní žijeme v „éře grilovací“ taliány se dají také velmi zvolna grilovat.

Zanechte odpověď