Jak oloupat a nakrájet ananas

Ananas je tehdy vhodný k přímé konzumaci, když je na omak sice pevný, ale při mírném zatlačení se trochu poddá. Tvrdý ananas potřebuje ještě pýr dní “dojít”. Příliš měkký ananas už je přezrálý a mohl by i hnít nebo kvasit. Takový nekupujeme. Plodenství ananasu se sklízejí pro vývoz ještě nedozrálá (asi 14 dní před dozráním), protože zralá by se během transportu zkazila. Jinak pro zpracování a konzumaci se sklízejí v plné zralosti.

Nezralý čerstvý ananas je ostrý, a to v přeneseném smyslu (chuťově), tak i v pravém smyslu slova. Vlákna nezralého ananasu mohou konzumentovi pat odřít až pořezat vnitřek úst, až krvácí. Prodavači ananasů v zemích, kde se pěstují, se zákazníka zeptají, kdy chce ananas jíst. Není to nepatřiční všetečnost, ale podle toho mu ananas vyberou – na dnes, na zítra, na pozítří…

Jak oloupat ananas

Když tedy máme ananas v ideální zralosti, nejdřív ho opláchneme pod proudem studené vody, abychom jej zbavili povrchových nečistot – hlavně prachu. Pak si připravíme: delší, silnější a hlavně ostrý nůž, misku na odpad a krájecí prkénko/podložku, které nepoužíváme na krájení masa, cibule, česneku nebo sýrů.

  • Ananas položíme na délku na podložku.
  • Odsekneme nebo odkrojíme vrchní část s korunkou listů (s asi cetimetr silným vrchlíkem) a právě tak silnou spodní část plodu.
  • Ananas postavíme na výšku (spodkem dolů).
  • Odshora dolů energickými tahy seřízneme slupku, a to pokud možno co nejtenčeji, abychom zbytečně neodřezávali dužinu. Výsledek ovlivní ostrost a síla nože – tenkým, krátkým  a tupým nožem moc nesvedeme.
  • Nožem se snažíme kopírovat zaoblení ananasu.
  • Černých oček si zatím nevšímáme.
  • Když si ze slupky ořezaný ananas prohlédneme, zjistíme, že očka, která na plodu zbyla, jsou rozmístěna pravidelně – tvoří body diagonální sítě.
    Abychom se o tom napoprvé přesvědčili, přiložíme lehce nůž tak, aby střenka spojovala dvě očka. Hned jasně vidíme, že se nůž šikmo dotýká více oček v jedné řadě.
  • Při tomto pochopení pak už je snadné šikmými dlouhými zářezy z jedné a druhé strany řady oček tuto nechtěnou část plodu vyříznout – v celém trojbokém hranolku.
  • Pak oček a slupky zbavený ananas nakrájíme na plátky a kulatým vykrajovátkem vykrojíme tvrdý střed.
  • Nebo plod rozřízneme na půl a dál na čtvrtiny a tvrdý střed seřízneme.

Ananas: Enzymy pro zdraví

Důležitou látkovou výměnu, která probíhá v našem těle, usměrňují enzymy. Jde o látky, pomocí kterých si organismus přestavuje přijaté potraviny na látky jednodušší, které slouží jako zdroj energie nutné k výstavbě a obnovení tkání a odbourání produktu látkové výměny. I když v současné době jsou známy přípravky s obsahem enzymů, přece jen nesmíme zapomenout na rostlinné suroviny, které nám enzymy poskytují. Jedná se především o plody ananasu, fíkovníku a papáji, z našich rostlin je to listová zelenina.

  • Ananasovník pochází ze sušších oblastí Jižní Ameriky (Brazílie a Venezuely).
  • Kulturním odrůdám se daří v oblastech s horkým vlhkým podnebím během většiny roku, ale s krátkým obdobím sucha, doprovázeným chladnějšími nocemi.
  • Ananas se množí výhradně vegetativně, a to dceřinými rozetkami, které se tvoří jako odnože z kořenového krčku a také v úžlabí hlavních listů.
  • Ananas je vytrvalá tropická rostlina se silně zkrácenou osou a tuhými mečovitými listy. Ty mají sukulentní charakter, na okrajích jsou většinou ostře zubaté, ukončeny jsou rovněž ostrou špicí.
  • Uprostřed listové růžice vyrůstá květní osa. Květy jsou namodralé nebo fialové.
  • Po odkvětu srůstají jednotlivé plody v mohutné dužnaté plodenství, jehož středem prorůstá zdužnatělá květní osa.
  • Ananasy bývají obvykle žluté nebo bronzové, ale jsou známy i červené.

Látky obsažené v ananasu

Plodenství ananasu obsahuje:

  • až 88 % vody,
  • 8-18 % cukru,
  • 0,2-0,5 % bílkovin,
  • 0,3-0,8 % organických kyselin,
  • minerální látky a vitamin C.

Kromě toho jsou zralé plody zdrojem enzymu bromelinu, který působí příznivě na trávení. Jde o rostlinnou proteázu, častou složku kombinovaných přípravků. Tento enzym do jisté míry rozkládá bílkoviny. Bromelin se získává z odpadu při výrobě kompotu a šťáv.

Ananas se nejčastěji konzumuje čerstvý, kde je obsah enzymu nejvyšší, také se používá sušený nebo v kompotech, kde je množství bromelinu nejnižší. Ananas kromě toho, že usnadňuje trávení, působí velmi příznivě na látkovou výměnu.

Na ananas ovšem mohou být někteří lidé alergičtí.

Zanechte odpověď