Jak oloupat mango

Mango, plod mangovníku, na českém jídelníčku už zdomácnělo. Tyto oválné plody jsou pokryty hladkou tužší kožovitou slupkou, zbarvenou zeleně a červeně. Uvnitř se skrývá dužnina oranžově žlutá, jemná, máslové konzistence. Mango se konzumuje oloupané. Čím víc je mango “běžnější”, tím víc se diskutuje o tom, jak nejlépe je oloupat. Existuje několik doporučovaných způsobů, jak oloupat mango.

Mango, sladký pozdrav z tropů

Za pravlast mangovníku indického se považuje Indie a Barma. V současné době se s ním můžeme setkat ve všech zemích subtropického a tropického pásma. Plodem tohoto 10 – 40 metrů vysokého stromu jsou červeno-zelené dužnaté peckovice, oválné s hladkou pokožkou. Hmotnost plodů se pohybuje od 300 do 500 gramů.

Dužnina je oranžově žlutá, jemná, máslové konzistence. Velmi příjemná na chuť, výrazná, někdy s přídavkem příchuti po pryskyřici. Uvnitř plodu je jedno podlouhlé a zploštělé semeno, poměrně velké. (Pěstitelé kuriozit je mohou zasadit do dobré humózní zeminy, ochotně klíčí a roste.)

  • Doporučení ke konzumaci: plod musí být dobře vybarvený s líčkem, na omak pružný, ne však tvrdý.
  • Jak poznáme kvalitu? Čerstvé mango je ojíněné a slabě voní, slupka je výrazně zabarvená (je-li zelená, již nedozraje), plody musí být na omak poddajné a nepoškozené.

Jak mango konzumovat

Polodlouhé plody manga jsou velmi aromatické. Konzumujeme dužninu, která obsahuje vitamin B, vitamin C, přímo nebo v dalších úpravách. Čerstvé mango vydrží asi tři čtyři dny v chladničce. Podává se nejčastěji jako syrový ovocný salát nebo nakrájené na plátky, vždy podélně po vrstvách tak, jak je uložena velká pecka. V indické kuchyni je nezbytnou surovinou pro výrobu chutney.

Výborně chutná chlazené, hodí se k masu i do dezertů a salátů. Mango se dá i smažit či přidávat do omáček, dělá se z něj i chutná marmeláda.

Jak oloupat mango

  • Mango oloupeme malým ostrým nožíkem a krájíme v plátcích ve směru podélném k ose semene.
  • Mango oloupeme ostrou škrabkou na zeleninu (ovoce) a pak ostrám nožíkem odřežeme od pecky.
  • Mango můžeme oloupat i pomocí sklenice. Nejprve je rozřízneme na dva kusy a oddělíme od pecky. Vezmeme sklenici s tenčím sklem. Kus manga nastavíme tak, aby se sklo zařízlo mezi slupku a dužinu. Tlačením pak oddělujeme slupku od plodu.
  • Po největším obvodu mango nakrojíme dokola až na pecku, kterou po rozevření plodu vybereme. Dužinu oddělíme od slupky lžičkou nebo ji pokrájíme na kousky.

Mangová šťáva

  • 500 g mangové šťávy či dřeně, 600 g curku, 5 dcl vody, 15 g kyseliny citrónové, případně citrónové šťávy.
    Příprava: Cukr a kyseliny vložíme do hrnce s vodou a vaříme do rozpuštění. Ochladíme a pak vmícháme šťávu z manga a přecedíme přes jemné sítko.
    Uchováváme sterilní v lahvích. Nejlépe v chladničce.

Špízy s mangem

  • Mango, 250 g hovězího masa (svíčková, roštěná) a 250 g vepřového masa (kýta, kotleta), sůl, pepř, olej, koňak.
    Příprava: Maso nakrájíme na kostky, osolíme a posypeme hrubě drceným pepřem. Zakápneme olejem a koňakem a necháme chvíli marinovat.
    Mango oloupeme například škrabkou na brambory a nožem z něj ukrajujeme plátky.
    Na jehly střídavě napichujeme maso a mango a na grilu opékáme špízy ze všech stran doměkka.

Zanechte odpověď