Chcete připravit osvědčenou pochoutku na párty nebo třeba na rodinnou oslavu? Pak se naučte, jak opražit arašídy, aby se nikdy nespálily, a přitom si zachovaly svou báječnou chuť a křupavost.
U ořechů platí, že pražení perfektně vylepší jejich chuť. A i když jsou arašídy vlastně luštěniny, platí pro ně ta samá poučka. A jak to tedy udělat, aby byly po všech stránkách báječné?
Proč pražit arašídy
Syrové arašídy nelze tak úplně nazvat dokonalou pochoutkou: nemají totiž nijak výraznou ani příjemnou chuť. To se však může změnit, ovšem když jsou pražené, jsou velmi dobré. Syrové arašídy na sobě navíc mají načervenalou slupku, která obsahuje látky nepříznivě ovlivňující střeva a žaludek. Po upražení se jí však snadno zbavíte.
Pražení arašídů a jak na to
Především si pamatujte, že arašídy nelze pražit ve skořápce, musí být vždy oloupány. Předtím však musíte bezpodmínečně odstranit všechny shnilé, plesnivé a scvrklé ořechy, jinak vám dokážou zkazit chuť všech ostatních zdravých protějšků. Pokud si nejste kondicí nějakého arašídu jistí, pak ho pro jistotu vyřaďte úplně. Vyplatí se to.
Arašídy lze loupat dvěma způsoby
Pokud se nechcete dlouhodobě potýkat s tvrdou skořápkou, pak se naučte vše řádně urychlit. První způsob je jednodušší. Arašídy jednoduše vložte na 10 minut do horké vody. Poté vodu slijte a arašídy jemně promněte mezi dlaněmi. Všechny skořápky se uvolní a půjdou oloupat. A spolu s nimi i ony načervenalé slupky.
Druhý způsob můžete aplikovat po opražení. Jednoduše opražené arašídy zabalte do utěrky a tu třete mezi dlaněmi. Slupky se snadno uvolní. Tato metoda je jednodušší a rychlejší, musíte ovšem počkat, až arašídy vychladnou.
Kde opékat arašídy
Asi nejlépe se vám podaří opražit arašídy na litinové pánvi nebo na opravdu kvalitní pánvi se silnými stěnami a nepřilnavým povrchem. V žádném případě pánev arašídy nepřeplňujte, měly by pouze lehce překrývat rozehřáté dno, jinak se nikdy efektivně neopraží.
Dejte pozor na správný postup
Při pražení arašídů je důležitá zejména důslednost. Míchejte je vždy co nejčastěji, aby se nepřipálily a dobře se opražily. Obvykle jsou arašídy zcela hotové za dobu 15 minut. Chcete-li vědět, kdy jsou arašídy hotové, zkuste pár arašídů ochutnat nebo je rozlomte napůl. Pokud křupou a chutnají velmi výrazně, pak je čas sundat pánev z ohně.
Nakonec ořechy promíchejte se solí nebo třeba s bylinkami. Můžete také přidat různé koření a skvěle chutnají také s chilli. To však raději dávkujte opatrně – ubrat ho totiž budete poté moci jen stěží.
Slané arašídy jsou skvělým doplňkem k pivu nebo k vínu. Jsou skvěle i v kombinaci s kávou nebo čajem. Stačí je jen dobře osolit. Nic jiného dobře upražené arašídy ke své dokonalosti nepotřebují.