Jak otevřít mladý kokos

Pít brčkem kokosovou vodu přímo z kokosové skořápky, tak to patří ke koloritu dovolené v zemích, kde jsou kokosy doma. Ale podat kokosové pití svým blízkým (nebo i jen sobě) v srdci střední Evropy? I to už je možné, a co víc – koncem druhé dekády 21. století je pití tekutiny z mladých kokosů dost populární. Jak mladý kokos otevřít?

Už to víme: Kokosová voda není kokosové mléko

Znali jsme z dobrodružné literatury, že románoví hrdinové pili kokosové mléko přímo z čerstvě utržených kokosů. Později jsme se dozvěděli, že to nebylo kokosové mléko, ale čirá tekutina, tak zvaná kokosová voda.

V současné době už máme v této „kokosové“ otázce jasno. A co víc, tekutinu z čerstvých kokosů si dáváme na dovolené v tropických zemích.

Třebaže se uvádí, čím vším kokosová voda z čerstvých kokosů lidskému zdraví prospívá, při dovolené si neopakujeme seznam obsažených minerálů a vitaminů. Na dovolené chceme docela obyčejně ochutnat místní produkt. Obvykle až doma se dodatečně dozvídáme, že ten báječně chutnající „nápoj“ vysávaná brčkem přímo ze skořápky, je také zdraví velmi prospěšný. O kokosové vodě se říká, že to je přírodní iontový nápoj, dodává energii a obsahuje vitaminy a minerály.

Co obsahuje kokosová voda

„Kokosová voda není mléko. To se vyrábí z kokosové dužiny a obsahuje velké množství tuku. Kokosová voda neobsahuje žádný tuk ani cholesterol. Je dobrým zdrojem vitaminu C a vápníku. Kokosová voda obsahuje proteiny, karbohydráty, nasycené tuky, křemík, fosfor, hořčík, chlór, draslík, síru, vitaminy B1, B2, B6, B3 a C. Průměrný mladý kokos obsahuje 20% požadované denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, 2 gramy proteinu, 15 gramů cukru a 3 gramy nasyceného tuku. Obsahuje hodně proteinů, kterými se získá svalová vláknina pro posílení mozku. Funguje jako lék při zažívacích problémech, kolikách a střevních nemocech. Obecně ji můžeme nazvat domácí medicínou na všechny nemoci močového měchýře a současně jediným izotonickým nápojem. Dužina se využívá na léčení nervových nemocí, při ztrátách paměti, slabosti a při pleťových chorobách a vadách plic,“ uvádí se na serveru centrumzdraviolomouc.cz.

 

Jak otevřít mladý kokos

V domovině kokosů můžeme pozorovat bleskově rychlou, naprosto přesnou a nebezpečně vyhlížející práci častokrát i výrostků, kteří mačetou obratně osekají kokos, načnou jej, vsunou slámku – a nabízejí turistům.

V evropských obchodech (a už i u nás) se prodávají již opracované čerstvé kokosové ořechy (nemají charakteristickou zelenou slupku). Jejich otevření je poměrně snadné, ale je k němu potřeba dost síly a šikovnosti.

  • Nejprve se nahoře odkrojí bílá vrstva, dokud není vidět světlá skořápka.
  • Dále se do horní části sekáčkem na maso nebo pevným nožem pořádně sekne do čtyř stran a opatrně se vyjme vytvořené kolečko.
  • Také je možné vysekat pouze malou rýhu asi 4 cm od špičky tam, kde nezasahuje typický trojúhelník a pak praskne po obvodě. Pak stačí vypáčit vrchní část.
  • Kokosová voda se může buď vypít brčkem, nebo přelít opatrně do nádoby.

Mladé kokosy mají trvanlivost 1-3 týdny, podle stáří. Uchovávejte je v lednici při teplotě 4-8°Celsia. Potřebují suché skladování. Po otevření ihned zkonzumujte. Pokud nevyškrabete dužinu do několika hodin po otevření, začne rychle oxidovat a kazit se.

Zanechte odpověď