Čokoláda na dortu je velmi oblíbená, chutná a navíc zakryje případné nedostatky. Když jí ale dort jednoduše polijete, bude se po vychlazení během krájení lámat a nakrájené kousky příliš estetické nebudou. Jak udělat čokoládovou polevu, která bude krásná i po nakrájení dortu?
Řešením je použít místo čokolády rozpuštěné v tuku čokoládu rozpuštěnou v cukrovém rozvaru. Taková poleva, která se používá například na slavném vídeňském dortu Sacher, bude křupavá, ale přitom měkká. Nezapomeňte koupit čokoládu, která má vyšší procento kakaa. Na 15 si rozhodně nepochutnáte. Ideální je 60-70 %.
Ingredience
140 g cukru krupice
80 ml vody
100 g čokolády (nejlépe s vyšším procentem kakaa)
Postup
Do kastrolu nalijeme cukr s vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi pět minut. Nemícháme. Potom kastrol odstavíme a necháme polevu trochu zchladnout. Vsypeme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí a nespojí. Sice to trochu trvá, ale výsledek bude stát za to.
Když bude mít poleva teplotu lidského těla, můžeme ji začít lít na dort. Příliš s poléváním nespěcháme, teplá poleva teče rychleji než chladnější. Rozetřeme ji nahoře i po stranách a dort necháme ztuhnout v chladu.
Před krájením dortu nůž namočíme v horké vodě, otřeme jej a ihned krájíme.