Nechcete své rodině přivodit zdravotní obtíže, a přitom si nejste jisti, jak poznat zkažené kuřecí maso? Naučte se jednoduché triky, které vás dovedou ke kýženému cíli.
Otravy z masa napadeného bakteriemi jsou velmi časté, a to především v letních měsících. Výjimkou není salmonela ani další obtížná onemocnění. A jak se tomu tedy vyvarovat?
Zkažené kuřecí maso páchne
Pro začátek je třeba si říct, že syrové zkažené maso z drůbeže poznáte snadno – prozradí se totiž opravdu nepříjemným zápachem, který by neměl nikoho nechat na pochybách o tom, že toto jídlo je již nepoživatelné. Napomůže pečení ani jiná tepelná úprava – z takového masa by vám zkrátka a dobře bylo vždycky špatně.
Tepelně upravené kuřecí maso
Jiná situace však nastává v případě tepelně upraveného kuřecího masa. To se rozeznává jen obtížně. Proto nikdy nekonzumujte nic, co bylo dlouho vystaveno vysokým teplotám. A na závěr si můžete zkusit různé zajímavé recepty.
Zeleninová snídaňová miska s houbami a zastřeným vejcem
Tajemstvím úspěchu tohoto pokrmu jsou nejen na másle orestované tenké plátky čerstvých hub, ale také vitaminy nabitá zelenina a zastřené vejce. Když je totiž položíte do misky jako poslední, polotekutý žloutek krásně propojí všechny ostatní ingredience.
Příprava zastřených vajec je trochu náročnější než u jiných způsobů zpracování vajec, není však třeba se jí bát. Čím čerstvější vejce se vám podaří pořídit, tím lepší výsledek se dostaví. Vezměte si vyšší hrnec, nalejte do něj vodu a přiveďte ji k varu. Když voda vře, vlijte do ní trochu octa. Vejce rozklepněte zvlášť do misky. Pomocí vařečky vodu v hrnci zamíchejte tak, aby vznikl vír, do kterého vlijte rozklepnuté vajíčko. Díky teplotě vody a víru se bílek začne srážet a obalí žloutek, který zůstane krásně tekutý. Když je bílek pevný, odstavte hrnec z plamene a nechte vejce ještě dvě minuty dojít.
Snídaňová miska s bílkem, cherry rajčátky a baby špenátem
Pokud se vyhýbáte konzumaci vaječného žloutku, ale bílek máte rádi, tento recept bude pro vás ten pravý. Vezměte si přiměřeně velkou pánev s nepřilnavým povrchem a rozehřejte na ní trochu olivového oleje. Na oleji nechejte na půl minuty orestovat nadrobno pokrájený nebo rozmačkaný česnek a poté přidejte lístky baby špenátu a půlky cherry rajčátek. Restujte za stálého míchání přibližně dvě minuty a poté směs přesuňte z pánve do jiné nádoby a udržujte ji teplou.
Zvlášť v misce smíchejte vaječné bílky, trochu soli a černého pepře a také plnotučného mléka. Pomocí metličky směs rozšlehejte a vlijte na pánev. Pečte na středním plameni několik minut, dokud nebude bílek upečený a zároveň také lesklý na povrchu. Stáhněte ho z pánve, rozdělte na porce a každému strávníkovi dejte do misky část bílku, k tomu porci připravené směsi špenátu a rajčat a vše lehce posypejte strouhaným sýrem.
Tipy na tyto snídaně oceníte zejména tehdy, když se vás u stolu sejde více, a to proto, že takto každý dostane vlastní, chuťově a barevně vyváženou porci. Na těchto receptech je skvělé to, že se nevyhýbají prakticky žádným surovinám, ani těm, které pro klasickou snídani obvyklé nejsou. Proč byste si občas nemohli prostě dopřát něco jiného?