Candát obecný je dravá ryba s bílým masem, která se na území České republiky přirozeně vyskytuje. Obývá pomalu tekoucí řeky, nádrže a rybníky. Je ovšem velmi choulostivá na kvalitu vody a kyslík v ní obsažený.
Candát je oblíbený pro svou delikátní chuť, šťavnaté maso, téměř žádný pach a minimum kůstek. V tomto receptu si jej připravíme s bylinkami a na bílém víně. Říká se totiž, že candát by měl plavat třikrát – ve vodě, na másle a na víně. Nezapomeňte si bílé víno dopřát nejen do jídla, ale i k němu.
Ingredience
4 filety z candáta (každý cca 160 g)
Sůl
Pepř
Mletá paprika
Hrst lístků petržele
Hrst bazalky
Hrst kerblíku
Kůra a šťáva z jednoho citronu
30 g rozpuštěného másla
1 a půl dcl bílého vína
Postup
Filety z candáta osolíme, opepříme a posypeme trochou sladké papriky. Všechny bylinky nasekáme nadrobno a smícháme se šťávou a kůrou z citronu. Filety posypeme třemi čtvrtinami bylinek, obrátíme a položíme do máslem vymazané zapékací mísy. Na vrchní stranu ryby nasypeme zbytek bylinek. Polijeme rozpuštěným máslem a bílým vínem.
Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi 15 minut.