Je to zajímavá a velmi chutná ryba. Málokdo však ví, jak připravit jesetera skutečně chutně a bezchybně i v obyčejné troubě. Naučte se to podle jednoduchého návodu.
Budete potřebovat jen několik správných ingrediencí a optimální postup. Až skončíte, uvidíte, že jste lepší rybu ještě nikdy neochutnali.
Co budete potřebovat
Nejdříve rybu zvažte a poté ji rozdělejte na stejné díly. Jedna porce by měla mít okolo 220 gramů, to na jednoho strávníka bohatě stačí. A co si tedy připravit?
Ingredience – jeseter pečený v troubě
- 220 gramů jesetera
- trocha soli
- trocha černého pepře
- 50 ml citronové šťávy
- 1 cibule
- 5 lžic másla
- 50 ml olivového oleje
Všechny suroviny jsou počítány právě na onu jednu porci jesetera, jestliže jich tedy pečete více, což předpokládáme, budete muset jejich množství adekvátním způsobem navýšit.
Jak si jesetera v troubě připravit
Začněte tím, že si rybu očistíte, omyjete a nakrájíte na kousky. Jedna porce by měla mít asi 220 gramů. Na maso také přijde trocha soli a trocha černého pepře. Předtím ho však dobře osušte od použité vody. Následně na něj kapejte přibližně 50 ml citronové šťávy.
Jesetera pečte pod pokličkou, bude chutnější
Nyní přijde na řadu ještě jedna cibule. Tu nakrájejte na menší kostky a maso v pekáčku jimi pokryjte. Kousky ryby vedle sebe položte tak, aby se nedotýkaly, na každou z nich přijde ještě 5 lžic másla a celý pekáč zakápněte dohromady 50 ml olivového oleje. A jak dlouho péct, aby se ryba nevysušila?
Náš tip: Pokud chcete, aby maso získalo výraznější příchuť, můžete ho v tomto bodě nechat chvíli odležet. Stačí ho jen pokapat citronovou šťávou a počkat 10-15 minut. Teprve poté ho svěřte troubě. Uvidíte, jak báječně bude chutnat.
Cibule zabrání nejhorším škodám
Aby bylo maso nádherně šťavnaté a přitom nepříliš propečené, nastavte troubu na 200 stupňů. Dopéct jesetera bude trvat asi 40 minut. O to, aby se maso nevysušilo, se postará cibule. Takže se na něj nemusíte chodit dívat každých pět minut, zda už nezačalo růžovět.
S čím by se měl jeseter pečený v troubě servírovat
A nyní už máte prakticky hotovo. Rybu stačí nechat ve vypnuté troubě ještě pět minut odpočinout a můžete ji servírovat. Nejlépe vám zachutná s bramborami a salátem. Maso je báječně chutné. Lehké a jednoduše lahodné. Okamžitě si získá srdce všech strávníků, a to i těch, kteří jinak rybám příliš neholdují. U takto připraveného jesetera však zcela jistě udělají výjimku.
Tipy na vylepšení receptu
Jeseteří maso je jemné, takže ho nedoporučujeme mísit s příliš aromatickými a výraznými ingrediencemi. Pokud mu tedy chcete dopřát bylinky, měla by v jejich čele stát petržel nebo třeba jemná máta. Hodí se i bazalka, naopak koriandr, šalvěj nebo třeba saturejku nebo oregano rozhodně nedoporučujeme.