Lilek jedlý, vejcoplodý, také baklažán, se v letních měsících a na podzim objevuje i na českém trhu. Jak si s tímto na pohled velmi atraktivním plodem v kuchyni poradit? Přinášíme návod, jak připravovat lilek v kuchyni, a dále několik receptů na úpravu lilku.
Známe lilek?
Lilek jedlý (Solanum Melongena L.) byl známý již ve staré Číně od pátého století před naším letopočtem. Jako další možná pravlast lilku se někdy uvádí tropická oblast východní Indie. Do Evropy se lilek dostal přes Španělsko v době maurských nájezdů. Plod lilku má podle odrůd různé tvary; nejobvyklejším je protáhlý kyj. Slupka plodu je drsná nebo hladká. Barva plodu může být různá – od bílé, přes žlutobílou, žlutou, oranžovou, tmavě purpurovou až po temně fialovou či dokonce černou. Má nazelenalou dužninu, která je křehká až mírně houbovitá. U nás se lilek příliš nepěstuje a jeho potřeba je kryta z převážné většiny dovozem.
Jak připravovat lilek
Před konzumací upraveného lilku je vždy nutno odstranit hořkou slupku, protože obsahuje látky dráždící sliznice. Pokud nepožíváme lilek k zapékání se slupkou a budeme ho krájet, je vhodné nakrájené plátky osolit a nechat asi půl hodiny odpočívat. Malé plody lilku toto nevyžadují. Při řezání, pokud nechceme, aby nám plocha po řezu zhnědla, potřeme ji citrónovou šťávou.
Lilek: Vyzkoušené o líbené recepty
Lilky pečené s mozzarellou
- Lilky, česnek, sůl, strouhánka, petrželka nebo bazalka, olej.
Příprava: Lilky podélně rozkrojíme a ještě několikrát nařízneme plochu řezu. Smícháme drcený česnek, nasekanou petrželku, sůl, pepř, strouhanku a trochu oleje a vše naklademe na lilky položené do pekáčku slupkou dolů. Do pekáčku nalijeme trochu oleje a pečeme v předehřáté troubě tak dlouho, aby byly lilky měkké. Nakonec na ně poklademe mozarellu a dáme ještě zapéct (dokud se mozarella nerozpustí).
Lečo s lilkem
- 3 velké cibule, olej, 4 zelené papriky, 800 g rajčat, 1 lilek, 300 g zelené fazolky, sůl, šálek kysané smetany.
Příprava: Jednu cibuli nakrájíme a zpěníme v oleji. Přidáme na nudličky nakrájené papriky, na šikmé kousky překrájenou fazolku a na kostky nakrájený lilek. Dusíme asi čtvrt hodiny při nepatrném podlití. Potom přidáme oloupaná rozpůlená rajčata, na kolečka nakrájenou cibuli, sůl a dodusíme doměkka. Před podáváním přidáme do pokrmu kyselou smetanu a už jenom dobře prohřejeme.
Podáváme jen s chlebem.
Pochoutka z lilku
- 2 lilky, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce horkého mléka, 3 lžíce másla, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce strouhaného parmezánu, 1 lžička černého pepře, sůl.
Příprava: Lilky omyjeme, na několika místech nařízneme, vložíme do pekáče a pečeme v předem vyhřáté troubě. Až začne slupka praskat a vnitřek změkne, lilky vyjmeme, oloupeme a měkkou dřeň smícháme s citrónovou šťávou. Vložíme na pánev a za stálého míchání vaříme kolem 15 minut. Z másla a hladké mouky na jiné pánvi připravíme jíšku, kterou vmícháme do lilků. Přidáme horké mléko a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až vznikne kašovitá hmota. Tu nalijeme do menšího pekáčku nebo jiné menší nádoby na pečení, posypeme parmezánem a zapečeme asi 10 minut v horké troubě.
Podáváme horké s chlebem.
Lilek s ořechy
- 1 šálek vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky nebo řeřichy, 1 menší lilek, 4 papriky, 5 rajčat, sůl.
Příprava: Lilek oloupeme, nakrájíme na menší kostky, osolíme a necháme odpočívat asi 1/2 hodiny. Poté jej opláchneme a necháme okapat. Do hlubší pánve nasypeme pokrájený lilek a na proužky nakrájené papriky, podlijeme vodou a necháme dusit 15 až 20 minut. Během vaření občas zamícháme a podle potřeby podlijeme vodou. Rajčata oloupeme a pokrájíme na menší kousky, přidáme je do pánve, vmícháme mleté ořechy, olej, ocet, osolíme a ozdobíme petrželkou. Už nevaříme.
Podáváme jako zajímavý salát k jiným jídlům, ale jídlo báječně chutná například jako osvěžující „noční“ večeře.
Lilek se zeleninou
- 1 větší patizon nebo lilek, 2 mrkve, menší celer, 1 petržel, stroužek česneku, cibule, 2 lžíce smetany, 2 lžíce oleje, tymián, sůl.
Příprava: Lilek oloupeme, nakrájíme na plátky, nasolíme a necháme vypotit. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrouháme nahrubo. Na lžíci rozpáleného oleje osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme strouhanou zeleninu, osolíme, okořeníme a podusíme. Plátky lilku osmahneme zprudka na zbylé lžíci oleje a uložíme na dno pekáčku. Navrch rozestřeme vrstvu dušené zeleniny a zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali utřený česnek. Zapékáme do růžova.
Podáváme s bramborem.