Pro řadu receptů a na hlavně zdobení cukroví či jiných dezertů se často hodí poloviny mandlí. Ty sice můžete zakoupit v obchodě již rozpůlené, ale zpravidla bývají o něco dražší. Navíc půlení není nic složitého a s pomocí jednoduchého triku můžete mít mandle rozpůlené klidně i za pět minut. K tomu se navíc naučíte mandle i velmi jednoduše oloupat.
Poloviny mandlí pro zdobení
Polovina mandlí se používá hlavně na ozdobu. A to na dorty, koláče, buchty a především nejrůznější sušenky v čele s mnoha druhy vánočního cukroví. Z pohledu ceny vychází nejlépe, když si koupíte klasické celé mandle ještě ve slupce. Ty navíc mají celou řadu dalšího využití a díky slupce s minerálními látkami a další vlákninou jsou nejlepší pro konzumaci. Pokud si uděláte zásobu takových mandlí v základních stavu, můžete s nimi dále libovolně pracovat a například si je rozpůlit. S pomocí následujícího návodu to nebude trvat nijak dlouho a s výsledkem budete jistě spokojeni.
Kromě klasických polovin jsou oblíbené také mandlové plátky. Pokud je chcete opravdu tenké, je nejlepší zakoupit již připravené plátky. Ruční krájení by totiž bylo příliš obtížné.
Nejdříve začněte loupáním
Před půlením mandlí si je můžete nejdříve připravit a oloupat. Samozřejmě půlit jde i neoloupané mandle, ale pro účely zdobení je stejně většinou lepší slupku odstranit. Díky spaření pomocí horké vody se slupka samovolně uvolní a jde zpravidla jednoduše stáhnout. U některých kusů si musíte dát trochu práci a pomoci si nožem, nebo nechat danou mandli déle ponořenou ve vodě, aby se slupka lépe oddělila a bylo možné ji stáhnout z kompletně celé mandle.
A proč vlastně slupku odstraňovat? Pro účely pečení a přípravy dezertů se slupka z mandlí odstraňuje z praktického i estetického hlediska. Například na marcipán a pro mixování do těsta je dobré, aby mandle nebyly tmavé, což by právě slupka udělala. Stejně tak se slupka odstraňuje i kvůli ostřejší a méně příjemné chuti, která by mohla negativně ovlivnit jinak příjemnou jemnou mandlovou příchuť, což opět platí pro těsta, ale třeba i poctivý marcipán, kde jsou loupané mandle jednou z hlavních surovin.
Pomůže jednoduchý trik s vodou
Pro půlení mandlí nebudete potřebovat nic speciální. Základem jsou mandle, vhodná nádoba a obyčejná voda. Nejdříve mandle vložte na několik hodin do studené vody. Ideální je nechat je tak například přes noc. Potom vodu odlijte a mandle spařte horkou vodou. Nechte pár minut v horké vodě a následně postupně loupejte. Pro půlení se bude hodit vhodně tvarovaný příborový nebo ostrý nůž. Mnohdy jsou jednotlivé poloviny mandlí od sebe i s pomocí ruky. V opačném případě si trochu pomozte právě nožem.
Pracujte precizně
Pro krásné poloviny mandlí je dobré vložit nůž do malé prohlubně v horní části mandle. Odsud by se měla mandle rovnoměrně rozdělit na dvě stejnoměrné poloviny. Všimnou si můžete také rozdílů mezi mandlemi od jiných prodejců. Některé jsou o něco lépe oddělit zpravidla kvůli tomu, že jsou více šťavnaté. Pokud jsou mandle sušší, budou potřebovat delší máčení ve vodě nebo více úsilí pro půlení. I tak se vám ale může stát, že nějakou mandli rozpůlíte špatně nebo nedokonale. Nejde však o žádný problém, protože takové kousky využijete například na rozmixování nebo klidně i na jídlo.
Jak poznat kvalitní mandle?
Pro půlení a obecně konzumaci jsou vhodné kvalitní mandle, které nejsou nijak zkažené. Z toho důvodu je nutné správné skladování o maximálně pokojové teplotě. Pozor si dejte i na případné potravinové moly, kterým mandle velmi chutnají a během pár dnů dokážou znehodnotit celou várku. Skladujte proto mandle ve vzduchotěsné nádobě a snažte se je co nejdříve zpracovat.