Pokud máte rádi klasickou francouzskou kuchyni, pak byste určitě měli vědět, jak skladovat makronky, aby si udržely své správné chuťové vlastnosti a vydržely vám dlouho v perfektním stavu.
Makronky jsou absolutní základem francouzských dezertů, které chce ochutnat snad každý, kdo se někdy vydal do země galského kohouta nebo se alespoň toužil seznámit s francouzskou kuchyní.
Co je to vlastně makronka
Původním názvem jde o macarons, ale česky se tomuto typu typu dezertu říká makronka nebo také v mužském rodě makronek. V zásadě bychom mohli toto cukroví označit jako nadýchané mandlové pusinky, které jsou slepované lahodným krémem.
Nejde o francouzské cukrovinky
I když si Francouzi rádi přivlastňují toto cukroví pro sebe, jeho původ leží docela jinde. Ve skutečnosti jsou makronky vynálezem italským. Ve Francii jde o velmi běžný zákusek a bez potíží ji lze sehnat i v Rakousku, kde jde také o velmi oblíbený dezert.
Kde je možné makronky uskladnit
Pokud si makronky koupíte a nechcete je hned sníst, měli byste je správně uskladnit. Velmi však záleží na tom, zda kupujete makronky plněné nebo neplněné. Pokud jde jen o korpusy, pak je můžete bez potíží uskladnit i v mrazáku. Tak to totiž dělají i profesionální cukráři a není s tím žádný problém.
Ovšem pokud už má nějakou náplň, pak se ovšem musíte vydat trochu jinými cestami. Náplň nesmí dlouho zůstat na vzduchu, protože jinak velmi rychle zvětrá. Snažte se proto, abyste makronky, které do jednoho dne nezkonzumujete, uložili vždy do vakuovací krabičky a nechali je odpočívat na temném a spíše chladnějším místě.
Je možné skladovat makronky v lednici?
V cukrárnách je někdy možné zakoupit makronky chlazené. Většinou to však není nutné. Makronky není třeba skladovat přímo v lednici, skvělé budou i při skladování obyčejné spíži. Jak je však již zmíněno výše, potřebují spíše temnou a chlad.
Jak dlouho makronky vydrží
Opět záleží na tom, jaké makronky si pořídíte. Pokud budete chtít mrazit jenom korpusy, pak vám uskladněné vydrží klidně i půl roku. Musíte je však vložit do dobře uzavřeného pytlíku nebo jiného vhodného obalu, díky němuž makronky nezvlhnou a ani nenasají žádné nevhodné pachy.
Ohledně skladování makronek ve spíži pak platí obvykle pravidlo tří týdnů. Do této doby byste je opravdu měli spotřebovat, pak už ztrácí na chuti a někdy se dokonce mohou i začít kazit.
Některé druhy mají výhodu
Pokud ovšem nakupujete makronky s klasickým krémem, pak si nejspíš tak dlouho skladování nebudete moci dovolit. Jde především o nejrůznější krémy založené na mascarpone. To má tendenci řídnout, a navíc jeho přičiněním makronky poměrně silně vlhnou, takže by vám v dobré stavu opravu nevydržely dlouho. Takové makronky je zkrátka dobře nejlepší ihned spotřebovat.