Vánoční perníčky nesmí mezi ostatními druhy vánočního cukroví chybět. Jejich příprava potřebuje speciální přístup. Ze všech druhů cukroví totiž perníčky vyžadují nejdelší čas pro změknutí. Klíčem k jejich úspěchu je pak jejich správné skladování. Jak skladovat perníčky?
Jakou dózu zvolit pro skladování perníčků?
Každý, kdo už tradiční vánoční perníčky někdy pekl nebo se jejich receptem alespoň teoreticky zabýval, ví, že je jejich specifikem včasná příprava. Aby se perníčky rozplývaly na jazyku, potřebují mít vzdušnou vlhkost a dostatečný čas na to, aby změkly. Optimální proces měknutí pak můžete podpořit správně zvolenou dózou pro jejich úschovu.
Pro vánoční perníčky jsou nejvhodnější papírové krabice. Ty k perníčkům pustí vzdušnou vlhkost a ony jsou pak krásně vláčné. Papírovou krabici můžete sehnat buď novou v papírnictví, nebo o zavírací kartónovou krabici můžete poprosit v obchodě. Určitě ale nebudete jediní, kdo bude mít podobný nápad. Krabici pak vyložte pečícím papírem a jednotlivé řady perníčků prokládejte papírovým ubrouskem.
Jaké krabice jsou pro perníčky nevhodné?
Plastové, kovové a skleněné dózy jsou pro uchovávání perníčků nevhodné z toho důvodu, že jsou plně vzduchotěsné a k perníčkům nepustí žádnou vzdušnou vlhkost. Ty pak nemají šanci změknout. Pokud se přece jen pro tyto dózy rozhodnete, maličko je pootevřete, aby nebyly úplně vzduchotěsné.
Na jakém místě skladovat vánoční perníčky?
Dalším důležitým faktorem pro měknutí perníčků je místo, kde je budete skladovat. Nejvhodnější je pro to vlhké a chladné místo, tedy spižírna, zakrytý balkón nebo suché místo venku za oknem. Pokud se perníčky rozhodnete skladovat venku, je důležité hlídat počasí aby se příliš neoteplilo, ale také aby nebyl mráz nebo krabice s perníčky přímo nenavlhla.
Kde perníčky zaručeně nedávat?
Krabice s perníčky nepatří do lednice. V ní si nechejte místo spíše pro nepečené druhy cukroví, které vytvoříte na poslední chvíli. Krabice s cukrovím nepatří ani do místností, kde bují plíseň a samozřejmě ani tam, kde by si na vánočním cukroví pochutnaly myši. Perníčky vám nezměknout ani v mrazáku ani za oknem, když se venku budou střídat různé teploty.
Co můžete udělat, abyste urychlili proces měknutí?
Už naše babičky měly nejrůznější finty, kterými urychlovali proces měknutí perníčků. I vy můžete některé z nich použít. Do krabice s perníčky například dejte kousek jablka. Z něj si pak perníčky vytáhnou potřebnou vlhkost a zůstanou dlouho hezky vláčné. Je ale důležité, aby se jablko perníčků přímo nedotýkalo. Krabici s perníčky je pak potřeba pravidelně kontrolovat a jablko vyměňovat za čerstvé. Stejný efekt jako kousek jablka může mít i kousek čerstvého chleba nebo kůra pomeranče.
Proces měknutí perníčků urychlíte tehdy, když je opatrně pokapete rumem. Dózu s perníčky, pokud nebude z papíru, můžete také obalit vlhkou utěrkou a maličko pootevřít.
Kdy nejpozději začít péct vánoční perníčky, aby stihly změknout?
Druhou nejdůležitější věcí hned po správném skladování perníčků, je jejich včasná příprava. Abyste mohli všechny výše zmíněné rady na perníčcích praktikovat, musíte se do jejich pečení pustit ještě před Mikulášem, tedy úplně nejlépe první adventní neděli. Hospodyňky napříč generacemi mají ověřené, že právě tento termín spolehlivě zaručí, že si u štědrovečerní tabule vychutnáte vánoční perníčky, které se vám budou rozplývat na jazyku.
Tradiční těsto na perníčky nebo verze, kdy jsou perníčky hned měkké?
Když si na pečení vánočních perníčku vyhradíte dostatek času, můžete použít recept na tradiční těsto, na které potřebujete následující suroviny:
– 400 g hladké mouky,
– 2 vejce,
– 75 g másla,
– 140 g moučkového cukru,
– 2 PL medu,
– 1 kávová lžička jedlé sody,
– 2 lžičky koření do perníku,
– půl lžičky skořice,
– případně lžičku kakaa, aby byly perníčky tmavší a lépe na nich vynikla cukrová poleva.
Těsto si musí v lednici minimálně 12 hodin odpočinout a potom hurá do vykrajování.
Tip: K lepšímu změknutí perníčku přispějete i tak, že perníčky po upečení nebudete ihned zdobit, ale naopak je necháte dva až tři dny uležet a do jejich zdobení se pustíte po této době.
Ani pokud včasnou dobu pečení perníčku nestihnete, není důvod klesat na mysli. V tom případě můžete přikročit k takovým receptům, které slibují, že perníčky budou měkké ihned po upečení. Nejedná se však o tradiční recepturu. Co si budeme povídat, kouzlo vánočních perníčků spočívá i v tom, že si na nich vyhradíte potřebný čas a na jejich přípravě si dáte záležet.