Chcete se stát králi grilování? Pak se naučte, jak správně udělat steak. Není to těžké a stačí se držet několika základních bodů. A čím tedy začít?
Správně udělaný steak je tak trochu věda. Je totiž nutné dodržet celou řadu důležitých faktorů: od správné teploty přes správnou úpravu masa až po správné solení. Takže čím tedy začít?
Dobře vybrané maso je základ
Ještě před tím, než maso začnete vůbec nějak upravovat, se musíte soustředit na správný výběr druhu masa. Pokud si nejste jistí, poraďte se v řeznictví. Jinak se totiž dělá třeba steak připravený na raw, jinak na medium apod.
Začněte temperováním masa
Jako první se soustřeďte na to, abyste maso nikdy na gril nedávali úplně studené. Naopak. Vyjměte ho několik hodin předtím z lednice a nechte při pokojové teplotě odpočinout. Poté nebudete mít problém s tím, že bude maso po připravení suché.
Dělejte vždy dostatečně velké porce
Nikdy se nesnažte při připravování steaků šetřit. Dejte si pozor zejména na sílu plátků. Měly by se pohybovat mezi 4-5 centimetry. To platí pro svíčkovou apod., naopak pečeně může být tenčí. Připravuje se totiž hodně rychle a není nutné ji na grilu trápit dlouho jen proto, že jste ji omylem nakrájeli příliš silnou.
Maso dobře připravte
Věděli jste, že maso je vhodné před přípravou masírovat? Neměli byste ho nikdy naklepávat paličkou. Mnohem lepší bude, když ho promasírujete klouby a celkově zpracujete. Můžete do něj vmasírovat i sůl nebo koření. Záleží na tom, jak chcete ten konkrétní steak zpracovávat.
Maso byste před grilováním neměli solit
A co si dále zapamatovat? U steaků všeobecně platí, že pokud byste je začali solit, maso by mohlo ztvrdnout. Vždy je proto lepší solit steaky až na talíři. Jedině snad při dlouhodobém naložení je možné marinádu trochu nasolit. Vždy je však lepší solí šetřit než naopak.
Na jaké pánvi steak připravovat
Příprava steaků na grilu je vcelku jasná. Ovšem co si počít, když jste odkázaní jenom na pánev? V takovém případě zvolte takovou, která snese vysokou teplotu. Většinou se nehodí používat teflon, lepší bude pánev litinová nebo z jiného vhodného kovu. U dobře připraveného steaku byste si také měli vystačit s minimálním množstvím oleje. Dobře připravené maso, které jste si dobře naložili nebo předpřipravili předem, si pustí vlastní šťávu a nic dalšího již téměř nepotřebuje.
Jak je to s časovou přípravou?
Steak není jídlo, které byste připravovali nějak dlouho. Většinou se vejdete do několika minut. To záleží na tom, jak velmi chcete mít jídlo propečené. Kontrolujte ho poté rukou. Musí být pružné, ale ne příliš. Určitě ho nepropichujte vidličkou. To by totiž nedělalo dobrotu a utekla by vám většina šťávy. Narušení povrchové struktury u masa rozhodně není žádoucí.