Důležitým předpokladem úspěšnosti domácího zavařování potravin, ovoce, zeleniny, masa i hotových pokrmů, jsou dokonale čisté zavařovací prostředky. Sklenice i víčka. Tato zásada platí po celou éru zavařovaní. Jak sterilizovat zavařovací sklenice?
Čistota, podmínka zavařování
Čistota zavařovacího skla a zavařovacích víček je právě tak nutná, jako čistota pracovního místa.
Uklidit místnost, v níž se zavařování bude provádět (nejčastěji to bývá kuchyně), je prvním krokem, který je třeba učinit.
- Aby nikde nic nepřekáželo,
- aby byl dostatek volné a čisté pracovní plochy,
- aby hospodyně měla při ruce vše potřebné: potraviny, nálev, nůž a podobně, podle konkrétního případu.
Kolik skla bude třeba?
Dalším krokem je příprava zavařovacího skla. Osoba, která bude zavařovat, musí mít předběžné vědomosti nebo zkušenosti, kolik ovoce se vejde do zavařovací sklenice určité velikosti. Tyto údaje bývají v domácích kuchařkách nebo v zahrádkářských knihách. Nebo si tyto údaje musí zjistit z jiných zdrojů. Je to nutné proto, aby bylo možno nachystat odpovídající množství zavařovacích sklenic příslušné velikosti.
Jak sterilizovat zavařovací sklenice
Sklenice bývají uloženy ve spížích či sklepech, kde se na ně a do nich práší. Přestože byly ukládány čistě vymyté, před zavařováním je třeba vymýt je znovu, a to včetně víček.
Sklenice nejprve dobře umyjte. Použijte horkou vodu, detergent a houbu či kartáček. Ujistěte se, že na nich nejsou žádné zaschlé kousky potravin a jiné nečistoty. Umyjte také víčka. Musí být dokonale čistá.
Sterilování varem
Opláchněte a naskládejte sklenice (dnem na dno) do velkého (třeba zavařovacího) hrnce. Vložte k nim i umytá víčka. Do hrnce nalijte vodu, asi do třetiny výšky sklenic. Hrnec přiklopte poklicí a vodu přiveďte k varu. Vařte klokotem asi deset minut. Sklenice vyndejte kleštičkami a ukládejte na rozloženou čistou utěrkou. Je možno sklenice plnit.
- Dbejte, abyste nenechali sterilizované vybavení přijít do kontaktu s čímkoliv kromě čisté utěrky.
Sterilace v troubě
Jinou možností je sterilace v troubě. Sklenice vymyjeme horkou vodou, mycím prostředkem na nádobí a opláchneme. Poté sklenice naskládáme na pekáč a zapneme troubu na 140–180 °C. Vložíme do ní plech na pečení a necháme sklenice asi patnáct minut ohřívat, dokud nejsou úplně suché. Horké vytažené sklenice jsou uvnitř suché a můžete je ihned plnit potravinami připravenými k zavařování. Anebo plech necháme v troubě tak dlouho dokud nepřipravíme suroviny k zavařování.
Sterilování v myčce nádobí
Nejjednodušším způsobem současné doby je sterilizace sklenic a víček v domácí myčce nádobí. Stačí sklenice a víčka naskládat do horního koše a zapnout horký oplach bez čisticího prostředku. Hned po umytí jsou sklenice připravené k naplnění, takže je dobré si sterilizaci načasovat tak, abychom mohli plnit ihned po otevření myčky.