Jak sušit banány v sušičce

Vlastníci elektrických sušiček mohou svou „investici“ využívat, a tak „zhodnocovat“ po celý rok. I v měsících, kdy žádné ovoce v zahradách a v lesích nedozrává, nemusí domácí sušička ovoce zahálet. Stačí, když se směrem dolů výrazněji pohne cena nějakého exotického ovoce – například banánů. Sušené banány má rád skoro každý – a důvody obliby jsou různé. Jak sušit banány v sušičce?

Jaké banány se hodí na sušení

Na sušení se doporučují banány, na jejichž slupce se začínají objevovat hnědé flíčky. To je pro spotřebitele dobrá zpráva. K sušení banánů se většinou přistupuje tehdy, když je jejich cena velmi nízká, a to se nestává v případě prvotřídních, bezvadných banánů. Koupit a sušit jakostní banány v plné ceně je kontraproduktivní. Stejně tak by bylo nerozumné koupit jakostní banány za plnou cenu, a pak čekat, až se na nich objeví skvrny, aby se daly použít na sušení.

  • Banány s flíčky na slupce mají lahodnější chuť. Ostatně, v zemích střední Ameriky, kde se banány pěstují ve velkém (Kostarika, Honduras, Nikaragua…) si místní obyvatelé na tržnicích vybírají banány právě takové – skvrnité, ale pevné.

Jak sušit banány v sušičce

Banány je možno sušit jen umělým teplem, na slunci „zkašovatí“ a začnou kvasit. Proto se suší buď v troubě nebo v elektrické sušičce, což je způsob nejjednodušší a nejefektivnější.

  • Oloupané banány nakrájíme na tenké plátky:  na 0,5 cm silná kolečka, pokud chceme spíše měkčí banánové „křížaly“. Křupavých plátků se docílí při nakrájením plátků o síle  0,15 až 0,3 centimetru
  • Druhým případným, ale ne nutným doporučovaným krokem, je namočit plátky do citronové šťávy, a to z důvodu, aby plátky nehnědly a dále prý i pro zvýšení obsahu vitaminu C. Kyselina citronová obecně zabraňuje hnědnutí ovoce (známe i z případu zavařování hrušek nebo jablek), proto má citron logické opodstatnění. Ale zvýšení nutriční hodnoty banánů namočením plátků do citronové šťávy, to je až příliš odvážná konstrukce. Kolik vitaminů na plátku zůstane a kolik ho vydrží v procesů sušení?  Mnohem uvěřitelnější je odůvodnění, že citronová šťáva ulpělá na banánovém plátku přidá na atraktivnější chuti. Kdo bude plátky banánů předem máčet, tak citronovou šťávou zředí v poměru 1 : 4 s vodou. Nebo plátky jen pokapeme šťávou přímo z citronu nebo jiných citrusů.
  • Přebytečnou citrusovou šťávu je třeba z plátků setřepat.
  • Pak plátky banánů klademe těstě vedle sebe na plata sušičky. Neměly by se překrývat, aby kolem nich mohl proudit vzduch.
  • Banánové plátky se první dvě hodiny suší při teplotě 65 °Celsia, pak se teplota o deset stupňů Celsia sníží.
  • Po dalších dvou hodinách je třeba plátky obrátit.
  • A následuje další asi čtyřhodinové sušení.
  • Celkem je tedy nutno počítat s osmi hodinami.
  • Doporučuje se nechat lupínky v sušičce vychladnout, a teprve pak sesypat d sáčků nebo uzavíratelných sklenic.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď