Máta peprná je v Česku běžná bylina z čeledi hluchavkovitých. Skvělé na mátě je, že obsahuje silici s mentolem a dalšími látkami, které mají příznivý vliv na trávicí ústrojí. Proto ji najdeme ve žvýkačkách, ústních vodách či různých čajích. Pomáhá také při nadýmání, snižuje napětí hladkého svalstva a předchází bolestem, vyvolává pocit chladu a znecitlivuje – z toho důvodu se nachází v různých chladivých krémech. Máty existuje spousta různých druhů, setkáváme se s mátou pomerančovou, citronovou, dokonce i čokoládovou.
V kuchyni můžeme mátu využít i my. Jak čerstvou, například v oblíbeném koktejlu mojito, v hlavních chodech či v moučnících, nebo sušenou do různých čajů. Zasadit si mátu není žádný problém, pamatujte jen na to, že potřebuje dostatek místa.
Pokud chceme jen čerstvé lístky, můžeme rostlinu chodit obírat pravidelně. Nať sklízíme těsně před květem, někteří sklízejí i kvetoucí, ideálně během poledních hodin, protože v té době obsahuje máta nejvíce silic. Listy by se neměly pomačkat nebo poškodit, jinak zčernají a jsou dále nevyužitelné.
Mátu sušíme ve svazečcích zavěšených v prostoru nebo v tenké vrstvě na papíře. Teplota během sušení by neměla přesáhnout 35 stupňů, množství silic by se totiž snížilo. Můžeme sušit i venku, ale ne na přímém slunci, nejlépe na stinném, větraném místě. Uchováváme ve vzduchotěsných nádobách, aby nezvlhla.