Jak sušit ořechy

Ořechy jsou drahá komodita, a jako s takovou je třeba s nimi nakládat.  To i tehdy, když je máme z vlastních stromů/keřů. V českých (slezských, moravských) podmínkách zahrádkáři pěstují ponejvíc různé odrůdy ořešáku královského nebo lísky obecné. Aby mohli co nejdéle využívat ořechů a oříšků, je třeba úrodu dobře uskladnit. A uskladnění předchází nezbytnost oříšky a ořechy usušit. Jak sušit ořechy  a oříšky?

Sušení ořechů neodkládat

Zkušení pěstitelé ořešáků mají i příslušné vybavení – síta na sušení ořechů. Ořechy je nutno sbírat průběžně, protože s nimi zároveň opadává i listí.

Síto s nasbíranými plody je třeba umístit někam, kde je sucho, teplo a  možnost větrání (pootevřené okno, ventilačka, popřípadně malý ventilátor na nízký výkon). Další podmínkou je stálá teplota v místnosti, protože při velkých výkyvech teplot začnou ořechy plesnivět.

  • Odděleně se suší ořechy, které byly posbírány jako mokré (rosa, deště). Ty je třeba nejdřív předsušit v místnosti, která je studená, nevytápěná.

Sušení ořechů se nesmí uspěchat

Při hlavním sušení je nutno pravidelně ořechy kontrolovat a plesnivé ihned odstranit.

  • Jestliže sušíme ořechy na sítech venku, na sluníčku – a teplé podzimy jsou k tomu vhodné – na noc síta uklízíme do uzavřené místnosti, která je suchá a přiměřeně teplá.
  • Sušení ořechů není radno „uspěchat“, musí se počítat se čtyřmi až šesti týdny sušení.
  • Teprve pak se ořechy přesypou do laťových bedýnek nebo do síťových pytlů (jako se dává třeba cibule).
  • Pytle jsou vhodné, protože je možno zavěsit je do prostoru – třeba na trám.

Odborníci s praxí uvádějí, že jedině tak je jistota, že ořechy „nezplesniví a nezapaří se, k čemuž by v uzavřené nádobě jistě došlo.“

Sušení ořechů v sušičce

Nouzově – a při menším množství ořechů – lze použít i elektrickou sušičku na ovoce. Teplota v ní by ale neměla přesahovat 23 až 25 °Celsia. Ořechy se v ní suší na etapy. Osvědčily se periody šesti hodin sušení při zapnutém přístroji a zbytek dne nechat ořechy volně prosychat. Takto bychom měli postupovat zhruba tři až čtyři týdny, což je energeticky náročné.

  • Mnohem lepší tedy je najít možnost, jak ořechy sušit v někde na sluníčku.

Sušení lískových oříšků

Mít vlastní lískové oříšky, tak to je možná ještě „vzácnější „ přínos do domácnosti než mít vlastní, obvyklejší vlašáky. I lískoví oříšky je třeba před uskladněním usušit. Často se v různých zdrojích upozorňuje, že nesprávným sušením a skladováním se v jádrech lískových oříšků začínají hromadit toxické látky.

  • Lískové oříšky sklízíme po prvních příznacích vypadávání z „punčošky“. Aby zbytková vlhkost ve skořápkách oříšků nezpůsobila vznik plísně, která by znehodnotila jádra, po sklizni odstraníme punčošku – obal, v němž oříšek je.

Také lískové oříšky je nejlepší sušit na vzduchu a při podzimním slunci. Počasí by mělo být dobré: při slunečném a větrném počasí oříšky rychleji vyschnou. Na noc je přenášíme dovnitř, jinak znovu navlhnou. Když uschnou, uskladníme je na suchém místě.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď