Nasušit přebytek bylin a koření v době jejich vrcholné vegetace je chytré a ekonomické. Našusené byliny a koření se dobře skladují, a v zimních měsících hodnotně doplní připravovanou stravu. Sušit je sice jednoduché. Ale jsou všechny byliny k sušení vhodné? Jak je na tom třeba oblíbený „šnytlík“, pažitka?
Pažitka, a proč ji konzumujeme
Pažitka je oblíbená pro svou pikantní, trochu štiplavou chuť. Z botanického hlediska patří pažitka do rodu česneků (Allium). Však svou chutí česnek trochu připomíná. Ještě víc její česnekovou příbuznost poznáme při srovnání s listy česneku medvědího. I když se trochu zdráháme označit pažitkovou „nať“ jako listy, je tomu tak. Listy pažitky jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami a duté. Pažitka je chutná, a také zdravá.
Čím pažitka prospívá
Celá rostlina je jedlá. Listy pažitky jsou zdrojem vitaminu C (až 100 mg ve 100 g čerstvé hmoty; většinou se množství pohybuje mezi 56 až 66 mg ve 100 g čerstvé hmoty), dále obsahují provitamin A, vitamin B2, silici se sírou (typické pro rostliny rodu Allium), minerální látky (soli vápníku, fosforu, draslíku, železa aj.). Množství obsahových látek je v sezónně proměnlivé, vyšší hodnoty vitaminu C byly zjištěny u mladých listů na začátku sezony.
Při pěstování pažitky se někdy setkáváme se střídavými výsledky. V některých místech se pažitce daří, jinde má pažitka i v plné sezoně jen tenké vlásky.
Když se pažitce daří, často ji nestačíme spotřebovat. Vzniká přání pažitku nějak konzervovat, uchovat na zimu a časné jaro.
Sušení pažitky
Kdo se o sušení pažitky někdy pokoušel, asi se shodne s ostatními, že sušená pažitka chutná docela jinak než čerstvá. Skoro by se chtělo říct, že „sušit pažitku se nevyplatí“. Kdo této praktické zkušenosti nevěří, ať si v obchodě sušenou pažitku koupí a na vlastní „kůži“ (spíš jazyk) to vyzkouší.
Sušená směs zeleného koření
Ovšem dobrou „práci“ pažitka odvede v suché směsi kořenících bylin, kterou si zahrádkáři (nebo pečlivé hospodyňky) sami vytvářejí. Po celé léto suší:
- nati miříkovitých rostlin (petržele, celeru, mladé mrkve, bršlice…),
- kerblík,
- libeček,
- popenec,
- cibulové a česnekové nati,
- drobně pokrájených listů česneku medvědího
- a jiné vhodné byliny,
které pak smísí, rozmělní a uchovají. V zimě pak používají jako polévkové koření, do dušených mas, do pečiva, nádivek, do knedlíků… Tak do takové směsi se sušená pažitka náramně hodí. Obohatí ji.
Jak uchovat pažitku na zimu
Obecně se doporučují jiné způsoby uchování pažitky:
- Nasekat ji a zmrazit (třeba v ledových kostkách)
- Nakrájet a zmrazit „nasucho“ (v zimě odebírat z krabičky)
- Nakrájet a uchovat v oleji (ve sklenici v ledničce)
- Připravit pažitkové pesto (a používat jaké jiná pesta)