Po sušené petrželi rádi sáhneme tehdy, když už nemůžeme na zahradu či do truhlíku na balkoně pro čerstvou. Sušit petrželku není jednorázová akce. Když je zdroj zeleného koření, sušíme je po celou sezonu. A až se pak „zima zeptá“, můžeme se pochlubit pěknou zásobou vlastní sušené petržele.
Jak se suší petržel?
Žijeme v době vyhledávání rad na internetu. Cokoliv chceme udělat, usedáme nejprve k počítači, abych našli „jak se dělá to a to“. A jedna verze nám nestačí. Vyhledáme několik rad z různých zdrojů, které navzájem hodnotíme, konfrontujeme.
Dost často se jedná o velice prostinká řešení, na něž bychom přišli sami, pouze s využitím předchozích zkušeností, anebo zapojením „selského rozumu“.
Jakou petržel sušit
K sušení se používají všechny druhy petrželelové nati:
- kudrnatá,
- plocholistá
- i petržel kořenonová.
Kudrnatá petržel (bez níž si naše „předkyně“ nedokázaly představit žádnou polévku a na záhonu ji v zimě vyhrabávaly i zpod sněhu) se v kuchyni používá v současné době mnohem méně. Vytlačují ji plocholisté odrůdy petržele. Jsou méně dekorativní, zato aromatičtější. Máme-li přebytek kudrnaté petržele (což se může stát, když se kudrnatá petržel „vymkne“ kontrole a rozroste se mimo záhon), je vhodné ji na zimu uchovat mražení. Bez vody. Pak nezmrzne do bloku a je hned k použití. V zimě ji pak snadno odebíráme z kelímku (krabičky) a zdobit jí speciality studené kuchyně (chlebíčky, saláty), sypat jí hotová jídla, přidávat do talířů s polévkami. Není třeba ji vařit.
Petrželová nať
K sušení použijeme mladou nať kořenové petržele. Nať Odřízneme, propereme, protože na ní většinou ulpí zemina. Necháme volně zaschnout – buď zavěšenou, nebo volně položenou na tácu (plechu podložce). Nať několikrát čechráme, aby se před sušeném nezapařila. Pak se musíme rozhodnout:
- sušit nať vcelku,
- sušit nať nakrájenou?
Oba způsoby mají své výhody. Při sušené nati vcelku v závěru rukama sdrhneme usušené lístky nati a rozmeneme je najemno. Do polévky přidáváme asi pět minut před dovařením (nelze sypat přímo do talíře, nenabobtnala by).
Zbudou tuhé stonky nati. Trochu je nalámeme (moc dobře to nejde), jen aby se vešly do nějaké sklenice na uskladnění. V zimě je budeme přidávat do vařících se brambor a po slití brambor je odstraníme. Bramborám dodají suché petrželové stonky dobrou chuť. Takže se petrželová nať spotřebuje beze zbytku.
Když omytou a trochu proschlou nať ostrým nožem nařežeme (krájí se celý svazek, který přidržujeme špetkou druhé ruky), dostaneme hutnější masu (které bude víc). Petržel krájíme i se stonky obvykle tehdy, když podobným způsobem krájíme a sušíme ještě i jiné nati do suché polévkové směsi (celerovou nať, bršlici, mladou mrkvovou nať). Tuto zeleninu pak dáváme do polévky už na počátku varu. Nadrobno nakrájené stonky změknou. Vhodné do zahuštěných polévek (bramborové, zeleninové, luštěninové).
Vyjednocené malé petržele
Pěstitelé kořenové petržele mají ještě jeden zdroj petrželového materiálu k sušení. Tím jsou malé mladé rostlinky, které zbudou po vyjednocení řádků zeleniny. Bylo by škoda vyhodit je. Malé petržele důkladně propereme, necháme proschnout a pak celé nasekáme – kořínky i nati. A usušíme. I takovou sušenou petržel je třeba do polévky přidat již na počátku varu. Zato už není třeba přidávat kořenovou petržel.
Sušení petrželové nati
- Sušíme na slunci,
- v troubě
- nebo v elektrické sušičce.
Při sušení na slunci vyložíme pečicí plech nebo větší plató pergamenem a umístíme na větrané, před povětrností chráněné místo. Zejména první den několikrát pročechráme, aby se petržel nezapařila. Petržel je usušena, když větvičky pro zlomení suše prasknou.
Sušení petržele v troubě. Plech na pečení vyložíme pergamenem. Nasypeme petržel. Troubu zapneme na 50 °Celsia. vložíme plech s petrželí. Mezi dvířka trouby vložíme vařečku, aby byla dvířka pootevřena a mohla unikat pára. Při stejné teplotě sušíme petržel až do fáze suchého praskání.
Sušení petržele v sušičce. Hlavně petržel sekanou i s natí a sekané mladé petržele z jednocení je nejlepší sušit v elektrické sušičce (máme-li ji k dispozici). Sušíme způsobem obvyklým pro konkrétní typ sušičky. Zejména mladé kořínky musejí být dokonale suché.