Nechcete už dále kupovat koření v sáčku, protože vám připadá, že není příliš aromatické? Vypěstujte si vlastní bylinky a co nespotřebujete v čerstvém stavu, nezapomeňte usušit. Jak je na tom třeba tymián?
Tymián se prý užíval už před 4000 lety a má tedy opravdu bohatou historii. Používá se ve středomořské kuchyni, francouzské či španělské kuchyni, bývá součástí provensálských bylinek, dává se na pizzu, do masa či k luštěninám. Patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům, pomáhá léčit záněty horních cest dýchacích, astma, angínu či bronchitidu. Ovšem pozor, při nadužívání se můžete přiotrávit, takže nesnězte celou rostlinku najednou. Není také vhodný pro těhotné a kojící ženy.
Sušení tymiánu
Tymián sušením aroma získává – na rozdíl od jiných bylinek, například bazalky, které ho naopak ztrácejí. Je proto k sušení velmi vhodný. Tymián se sklízí v době plné vegetace, takže zhruba od května do července. K sušení jsou vhodné větvičky těsně před kvetením. Před sušením odstraníme viditelnou špínu, větvičky či larvy. Bylinky nesušíme na přímém slunci ani v kuchyni, kde je příliš vlhko. Ideální je větrané, suché a tmavé místo.
Tymián se suší buď v tenkých vrstvách na papíru nebo zavěšený v menších svazcích. Vyzkoušet také můžete sušičku na ovoce, pokud má speciální hustší síto s oky. Teplota nesmí přesáhnout 50 stupňů. Usušené rostlinky mají pokroucené listy a lámou se. Usušený tymián pak uchovávejte nejlépe v plechové krabičce.