Jak uchovat čerstvý zázvor

Využití zázvoru je skutečně všestranné. Lze ho použít nejen při vaření (a to v sušené, syrové nebo i kandované formě), ale i v přírodní medicíně a kosmetice. Byl znám už před více než třemi tisíci lety. Do Evropy přišel s Féničany, kteří používali jeho kořen jako platební prostředek. Poradíme vám, jak uchovat čerstvý zázvor, aby nepřišel o své jedinečné nutriční vlastnosti.

Zázvor obsahuje spoustu cenných látek a může se pochlubit i jedinečnou chutí. Čerstvý zázvor je v jídlech mnohem výraznější a intenzivnější, než jeho prášková forma. Má pozitivní vliv na trávení, pomáhá zahřát a působí i jako aktivní antiemetikum (je součástí některých léků pro pohybovou nemoci). Strouhaný kořen s citronem, zalitý horkou vodou, je skvělým nápojem pro chladnější dny.

Jak uchovat čerstvý zázvor

Nutriční hodnota zázvoru Hodnota ve sto gramech
energie 334,7 kJ / 80 kcal
tuky 0,75 g
z nich nasycené kyseliny 0,2 g
sacharidy 17,8
z toho cukry 1,7 g
vláknina 2 g
bílkoviny 1,8 g
draslík 415 mg DD
sůl 0,03 g

 

Čerstvý zázvor by měl být skladován na chladném místě. Aby zde vydržel co nejdéle, vyplatí se znát malý trik. Stačí prodloužit jeho trvanlivost tím, že ho zabalíte do papírového ručníku, a pak ho vložíte do plastového sáčku. Takto ošetřený vydrží v ledničce i několik týdnů.

Jak uchovat čerstvý zázvor

Další možností je i zamrazení. Nízké teploty zázvoru na jeho kvalitě nijak neubírají, je ovšem třeba ho správně připravit. Nejdříve je třeba odstranit jeho tvrdou slupku. Bohužel, tvar kořene zázvoru nám tento proces nijak neusnadňuje. Většinou si k ruce bereme ostrý nůž, ale existuje ještě mnohem jednodušší cesta. Stačí si vzít k ruce čajovou lžičku. Uchopte zázvor do levé ruky a čajovou lžičku do pravé. Přiložte okraj lžičky k zázvoru a mírným tlakem ho jednoduše oškrábejte. Budete překvapeni, jak je to snadné.

Oloupaný zázvor nakrájejte na plátky, kostky nebo ho jednoduše nastrouhejte – podle toho, jak chcete zázvor při vaření použít. Pak ho uložte do mrazáku, nejlépe po menších porcích – a až ho budete znovu potřebovat, jednoduše ho zase vyjměte, nechte krátce povolit a použijte podle potřeby.

Použití zázvoru v kuchyni

Intenzivní chuť čerstvého zázvoru je často využívána v kuchyni zejména pro přípravu orientálních jídel. Dává všem pokrmům charakteristickou citrusovou podchuť. Skvěle se hodí k ochucení mořských plodů, pokrmů z hovězího masa nebo drůbeže.

Dobře si rozumí i s jiným výrazným kořením, jako je například kajenský pepř. Čerstvé plátky zázvoru pak budou vynikající při ochucení studených i teplých nápojů. Nejčastěji se používá k vylepšení čajů, určených pro zahřátí na podzim i v zimě. A uplatní se i při pečení, jako přísada do kynutých těst či při úpravě rozličných zeleninových pokrmů. Sušený ve formě prášku chutná o poznání méně výrazně a zpravidla mu chybí ona oblíbená citrusová příchuť.

Zanechte odpověď