Ne vždy mámena přípravu jídla tolik času, kolik bychom chtěli a leckdy nás může zaskočit i nějaký nepříjemným problém. A jak uchovat kynuté těsto, abyste ho mohli bez obav použít až ve chvíli, kdy na něj budete mít čas?
S kynutým těstem bývá vždy všeobecně trochu problém. Je třeba s ním zacházet tak trochu jako s miminkem – musí zůstat v teple a nesmí ho nic ofouknout. I tak má ovšem leckdy svoje „nálady“ a může se tak stát, že pořádně vykyne až ve chvíli, kdy ho už zkrátka nebudete moci zpracovat.
Nejlépe se uchová těsto s dvojím kynutím
Překynuté těsto už samozřejmě příliš dobře zpracovat nelze. Má v sobě množství vzduchu a po upečení bývá spíše spláclé a chuťově ne příliš dobré. S jeho zachováním to tedy musí být opravdu dobře vychytané, jinak v konečném receptu příliš nepochodíme. Nejlepší je jakékoli odkládání u těsta, které je nutné nechat kynout dvakrát.
Jak uchovat nakynuté těsto
Jde o ty recepty, v nichž je uvedena jednoduchá formulace – nechte vykynout, zpracujte a poté nechte vykynout ještě jednou. A právě doba po prvním zpracování je ideální k tomu, abyste těsto uložili do lednice a odložili na později. Jednoduše ho dobře zpracujte a dejte ho zchladit. Bohatě vám postačí lednice, předtím ho však nezapomeňte přikrýt utěrkou (při delším odležením ještě lépe fólií), aby vám nevyschlo.
Další zpracování uchovaného těsta
Jakmile budete chtít těsto znovu použít, pamatujte si, že bude potřebovat dostatek času. Vyjměte ho tedy z lednice nechte prohřát na pokojovou teplotu. Poté ho ručně propracujte a pak nechte znovu vykynout. Po této proceduře ho můžete používat přesně tak, jak jste zvyklí.
Kynuté těsto a jeho mražení
Leckdy se ovšem může stát, je přípravu těsta nestíháte vůbec, anebo jste si ho jednoduše vytvořili zbytečně mnoho. A v takovém případě vám může být skvělým pomocníkem pro jeho uchování mrazák. Má to však jeden háček – těsto do něj musíte uložit ještě předtím, než vůbec začne kynout. Dále je už postup stejný jak o v předchozím případě. Nejdříve nechte těsto rozmrznout a ohřát na pokojovou teplotu. Poté ho znovu zpracujte, a nakonec nechte vykynout jak obvykle.
Na co si dát pozor
Pokud používáte mražené kynuté těsto, neměli byste ho uplatňovat u receptů, které vyžadují tzv. dvojí kynutí (viz výše). Může se totiž stát, že vám jednoduše nevykyne správně. A to by byla jednoduše škoda.
Jak nechat těsto správně kynout
Pokud při přípravě těsta před kynutím uděláte chybu, pak vám jednoduše nevykyne správně. Nehorší je, pokud ho vystavíte průvanu. Proto je vždy nutné zakrýt mísu utěrkou a postavit ji na teplé a chráněné místo. Můžete ji vložit i do trouby. A pokud chcete urychlit kynutí, zapněte ji na rozmrazování. To zajistí těstu optimální teplotu a váš recept se vám určitě povede.