Jak uchovat vánoční cukroví

Hospodyňky vedoucí „tradiční“ domácnost začínají s pečením vánočního cukroví počátkem adventu. Je to výhodné – práce i finanční náklady se rozloží do čtyř týdnů. Je ale třeba vědět, jakými druhy začít, aby na Vánoce bylo všechno cukroví v té nejlepší “kondici“. A jak naložit s těmi druhy, které se upečou jako první. Jak do Vánoc uchovat vánoční cukroví?

Vánoční cukroví

Jak do Vánoc uchovat cukroví

Perníčky a zázvorky

  • Jako první se obvykle pečou drobné vykrajované perníčky a zázvorky. Neobsahují tuk, anebo jen málo. Jsou výtečné bezprostředně po upečení, ale pak rychle ztvrdnou. Potřebují čas, aby se tak zvaně rozležely. O pernících obecně se dokonce říká, že čím jsou starší, tím jsou lepší.
    Perníčkům a zázvorkám by ale neprospělo úplné „vakuum“, nějakou vzdušnou vlhkost ke změknutí potřebují. Zkušení radí nasklídat je do papírové krabice (vyložené ubrousky) a uložit v chladné místnosti (spíž nebo nevytápěná místnost). V místnosti by neměly být žádné pachy (z vaření, z osvěžovačů vzduchu, parfémů, ale ani z příliš aromatických pot pourri).
    Perníčky a zázvorky potřebují asi čtyři týdny k rozležení, proto se doporučuje upéct je po vzoru našich babiček v první adventní neděli.

Ořechové pečivo

  • Ve druhém sledu by mělo následovat suché pečivo z tukového těsta s ořechy. To jsou pracny, rohlíčky, vytlačované cukroví kokosové,vločkani, s arašídy.
    Ukládají se do papírových krabic vyložených ubrousky a skladují v chladné suché místnosti, anebo v krabicích plastových či plechových, jestliže máme ve zvyku cukroví skladovat na balkoně či lodžii (které jsou chráněný před deštěm a sněhem – balkonová okna).

Linecké pečivo

  • Následuje linecké cukroví: slepované marmeládou, prázdné určené k plnění krémem, košíčky. Cukroví slepované marmeládou lze uchovávat plastových, plechových nebo v pevných papírových krabicích na před srážkami chráněném balkoně.
    Prázdné cukroví čekající na naplnění je lepší uchovávat v suché místnosti – aby nebylo při plnění příliš měkké a nelámalo. Náplní pak ještě zvlhne.

Sněhové a pěnové cukroví

  • V docela jiném režimu se musí skladovat cukroví pěnové z bílkového sněhu: pusinky, laskonky, některé typy sněhového pečiva kokosového, žloutkové pečivo. To musí být před vlhkem velmi dobře chráněno.
    Dobře se skladují třeba v plastových dózách, jejichž víko se utěsní mikroténovou vrstvou. Stačí pokojová teplota. Možná důležitější je ochrana před vlhkem.

Nepečené cukroví

  • Nepečené cukroví se připravuje jako poslední. Uchovává se v chladu. Bylo by nejjednodušší mít je v lednici. Ale před vánočními svátky nebývá v domácích ledničkách tolik místa, aby se do ní vešla ještě plastová krabice s cukrovím.
    A kdy by přeci, musí být velmi dobře těsnící. V lednici se uchovávají různě vonící potraviny a cukroví – i to nepečené – snadno přebírá cizí vůně.
    Pro některé tvary nepečeného cukroví (třeba tak zvané „salámy“) se osvědčilo balit je do alobalu.

Obecně je třeba dbát na to, aby schránky na cukroví byly bez pachů.

  1. I papírová krabice může být cítit původním obsahem (typické to je pro krabice od bot),
  2. z plastu se těžko odstraňuje pach sýra nebo česneku, i když je krabice dobře vymytá.

Mražené cukroví

Velké opatrnosti je třeba při mrazení zbylého cukroví. I to musí být v dobře těsnícím obalu, protože i mrazené výrobky vydávají pach. Aby na jaře (déle uchovávat se nedoporučuje) nebylo cukroví cítit třeba koprem nebo uzeným masem. I to se někdy stane, když obal není těsný.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď