Mít žampionů tolik, že by člověk nevěděl, co s nimi. To by si mohli přát milovníci těchto ušlechtilý hub s bělavým „semišovým“ kloboukem. Kdo musí žampiony kupovat ve veřejné obchodní síti, problém, jak uchovat žampiony obvykle nemá. Kdo pěstuje žampiony vlastní, nebo kdo nenadále přijde k jejich většímu množství, otázku, jak uchovat žampiony, si občas klade.
Nadměrná zásoba žampionů
Asi žádná hospodyně nenakoupí v obchodě žampiony jen proto, aby je pak delší dobu uchovávala. Čerstvé žampiony nejsou potravinou, která by nezbytně měla být v základních domácích zásobách. Kupuje tehdy a tolik, kolik právě potřebujeme. Někdy se ovšem může stát, že se v domácnosti žampiony nashromáždí, ať už jsou příčiny jakékoliv. Pak ovšem dobrá hospodyně musí hledět, jak s žampiony naložit, aby se buď co nejdéle zachovaly v dobrém stavu, anebo jak jinak zabránit jejich zkáze.
Jak uchovat žampiony
Při zpracování starších žampionů je důležité vybrat ke konzervování pouze zdravé plodnice. Pokud je houba na některém místě plesnivá nebo jinak poškozená, raději ji celou vyhodíme.
Co se týká loupání klobouků, je to věcí každého. Ani znalci hub se neshodnou:
- zda je třeba klobouky loupat,
- anebo zda to lidé nedělají jen proto, že k tomu struktura „svádí“, že to je zkrátka možné.
Jak uchovat žampiony
Očistit, osušit a do lednice s nimi
Ať tak nebo tak, první, co je třeba s žampiony učinit, je očistit je od zeminy nebo od zbytků substrátu. Stačí jen vlhkou houbičkou. Pak je necháme dokonale oschnout (nebo je osušit ubrouskem nebo papírovou utěrkou). Suché čisté žampiony uložíme v jedné vrstvě do lednice, do zeleninového oddílu. Nevkládáme je do sáčku nebo do nějaké uzavíratelné krabičky.
V lednici žampiony vydrží dva až tři dny. Během této se snažíme uvařit nějaké jídla s žampiony, anebo tyto chutné houby zakonzervovat. Pokud žampiony budeme skladovat víc než tři dny, začnou tmavnout, jejich dužina seschne a houby ztratí svou příjemnou chuť.
Zmrazit žampiony
Čerstvé žampiony se dají úspěšně zmrazit. Nestačí jen žampiony jen tak v mikrotenovém sáčku „strčit“ do mrazáku. To by se po čase při rozmrazení proměnily v nepěknou „kaši“. Proto je třeba před mražením žampiony:
- nakrájet na silnější plátky,
- napařit je nebo blanšírovat,
- nechat vychladit.
- Pak urovnat do krabiček a zmrazit.
Aby žampiony získaly pevnou konzistenci a skvělou chuť, někdo doporučuje nakrájené žampiony před uložením do mrazáku osmahnout. Takto předem připravené vydrží v mrazáku i několik měsíců a dají se poté použít na přípravu velkého množství pokrmů.
Usušit jako jiné houby
Pro někoho bude možná nejsnazší, ale též nejúčelnější, přebytečné žampiony usušit jako kterékoliv houby. Pro někoho jsou sušené houby dokonce akceptovatelnější formou než houby čerstvé. A neposlední řadě: žampiony se při sušení hodně seschnou (jako všechny houby) a při uskladnění zaberou jen minimum místa.
Očištěné a oloupané / neoloupané žampiony (podle vlastního rozhodnutí) nakrájíme na plátky o síle asi čtyři milimetry. V jedné vrstvě je narovnáme na síto a sušíme při teplotě zhruba 40-50 °Celsia, a to po dobu pěti až osmi hodin (podle vlhkosti). Naprosto bezproblémové a kvalitní je sušení v elektrické sušičce. Dobře usušené žampiony se poznají tak, že při shrnování mírně chrastí. Pak už bychom je měli pouze uložit do bezpečně uzavíratelných nádob (sklenice se šroubovacím víkem)a schovat na chladné temné místo, kde si uchovají své vlastnosti. Před použitím je pak dobré sušené žampiony namočit ve vodě nebo v mléce.
Zavařit stejně jako václavky
Žampiony lze také naložit a zavařit ve sladkokyselém nálevu. Způsob je stejný, jako při nakládání václavek nebo pečárek.