Máte zálusk na báječné domácí pečivo? Zjistěte, jak uplést housky, aby vypadaly přesně tak, jako z obchodu. Nikdo nepozná, že nejsou kupované, ale nýbrž vlastnoručně vyrobené.
Housky patří v našich končinách k velmi oblíbeným potravinám. Jsou vyrobené ze stejného těsta jako rohlíky, ale díky svému tvaru se mažou i konzumují mnohem snadněji. A jak si tedy takovou housku uplést?
Jen jeden pramen bude stačit
Mnozí lidé se domnívají, že se housky pletou podobně jako vánočka – z více pramenů a pěkně složitě. A přitom to vůbec není pravda. Stačit vám bude jen jeden jediný pramen. Stačí si jen vyválet z těsta váleček o délce cca 20 centimetrů a můžete se pustit do pletení.
Jak na správně upletenou housku
Nejdříve vytvořte na jednom konci válečku oko. Jednoduše to udělejte tak, ze stranu ohněte do středu. Volný konec pramene vašeho těsto je poté nutné tímto okem protáhnout. Není třeba používat sílu, půjde to samo. A nakonec ještě spodní oko přetočíme doleva (na těstě nám tedy vznikne jakási osmička) a volný konec pramene, který nám zatím zbývá v horní polovině housky, protáhnete dospod a pěkně dovnitř zbylého oka. A rázem před sebou máme housku s báječně kompaktním tvarem, kterou stačí jen upéct.
Recept na housky z bílé mouky
Abychom však měli tvar housky na čem potrénovat, potřebujeme dobře udělané těsto. A jak by tedy měl vypadat recept?
- 500 gramů mouky
- 145 mililitrů mléka
- jedna a 1/2 čajové lžičky soli
- jedna rovná čajová lžička cukru
- dvě lžíce rozpuštěného másla
- 135 mililitrů vody
- 15 g čerstvého droždí
Jak na přípravu těsta
Ze 45 mililitrů mléka, jedné rovné čajová lžičky cukru, jedné a 1/2 čajové lžičky soli a jedné lžíce mouky vytvoříme kvásek. Půjde o řídkou kašičku, kterou je nutné nechat vykynout na teplém místě. Jakmile máme hotovo, můžeme přidat další ingredience. Jak se to pozná? Kvásek začne bublat a trochu nabobtná. V takovém případě je připravený a můžeme začít se samotným vypracováním těsta.
Na vál si vysypeme mouku
Do mouky přidáme hotový kvásek, a dále také vodu a sůl. Úplně nakonec přijde na řadu rozpuštěné máslo. Vše dobře promísíme a opět necháme na teplém místě kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Stačit nám bude asi hodina. Dobře vykynuté těsto poznáme tak, že je pružné a hladké.
Z jedné dávky vytvoříte 20 housek
Nyní těsto rozkrájíme na 20 stejných dílů a podle návodu výše začneme tvořit housky. Ty naskládáme na plech, který jsme předtím vyložili pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut pokynout, předtím však housky zakryjeme utěrkou, aby nevyschly. Nakonec vložíme do trouby, rozehřáté na 200 °C, měly by si tu pobýt alespoň 20 minut. Jakmile jsou zlatavé, máme hotovo a můžeme podávat. Skvěle chutnají čerstvé i studené.