Pěstujete si své vlastní brambory? A víte, jak je uskladnit, aby vám vydržely co nejdéle? Využívejte svých vlastních zdrojů a nedopusťte, aby vám úroda shnila.
O bramborách
Brambory jsou oblíbenou plodinou, kterou využíváme pro přípravu mnohých jídel. Patří mezi vůbec základní potraviny. Nejčastěji je používáme na přípravu přílohy (vařené brambory, hranolky, americké brambory, bramborovou kaši), ale jsou i součástí dalších pokrmů.
Kromě různých odrůd rozlišujeme brambory podle období sklizně. Rané brambory jsou sklizené do 30. června a pozdní brambory po 30. červnu.
Kromě toho také odlišujeme varné typy brambor:
- A: Mají hladkou slupku a lojovitou dužinu žluté či žlutobílé barvy. Mají menší obsah škrobu a hodí se pro vaření ve slupce či na přípravu bramborového salátu.
- B: Jde o brambory s univerzálním použitím, ať už do různých pokrmů či jako příloha. Jsou polopevné.
- C: Vyznačují se drsnější slupkou a bílou škrobovitou a moučnatou dužinou. Po uvaření se rozpadají, proto se hodí hlavně na přípravu bramborového těsta, knedlíků a podobných jídel.
Uskladnění brambor
Aby vám brambory co nejdéle vydržely, je na místě se soustředit nejen na jejich kvalitu předtím, než je připravíte k uskladnění. Důležité je, aby brambory byly zralé, nepoškozené a očištěné od hlíny. Pokud máte více odrůd brambor, oddělte je, abyste vždy na jednom místě skladovali jen jednu odrůdu. Je to důležité, protože každá úroda má jiné nároky.
Brambory je nejlepší skladovat v bedýnkách. Nemělo by však jít o pevné konstrukce bez mezer. Měly by být po stranách i ve dně. Nedávejte je do igelitových pytlů a folií. To jim nesvědčí.
Brambory skladujte v suchých a větraných prostorech, ve kterých není přímé světlo. Vhodná je teplota kolem 5 stupňů. Pokud byste je skladovali v teple, mohly by vám začít klíčit. Nevhodná je i teplota bod bodem mrazu. Takové brambory mají pak nežádoucí nasládlou chuť.
Uskladnili jste si brambory správným způsobem? I tak je pravidelně kontrolujte. Kdyby některé začaly hnít, je nutné špatné kusy ihned odstranit, aby se zamezilo šíření hniloby.