Abychom nepřišli o úrodu nebo nakoupenou zásobu česneku, je třeba věnovat zvýšenou pozornost jeho sklizní a uskladnění. Česnek sklízíme ihned, jakmile nať začne žloutnout a krček změkne. Listy neodstraňujeme předčasně, necháme je přirozeně zaschnout a cibule zatáhnout. Sklizenou cibulovou zeleninu necháme oschnout na vzdušném a stinném místě. Až poté česnek uskladníme v přepravkách, zavěšený v prodyšných pytlích nebo jej splétáme do copů.
Česnek: Koření i domácí lék
Česnek setý bývá používán jako koření i léčebný prostředek už po staletí. Jeho domovem je Orient. U nás se česnek pěstuje jako zelenina. Je klasickou kombinací potraviny a lidové medicíny. Řadí se mezi trvalky a používají se cibulky česneku, které se sbírají v době vadnutí a bělení natě v červenci a srpnu. Na rozdíl od ostatních bylin se nesuší, zbaví se pouze natě a nechává se uschnout. Pak seuskladní na chladném místě.
Česnek se sklízí koncem července, musí dokonale vyschnout. Správnou dobu sklizně česneku poznáme, když se u česneku paličáku začnou napřimovat ponechané kontrolní květní stvoly a u česneku nepaličáku žloutne nať.
Sklizeň i posklizňové ošetření je u česneku i cibule obdobné.
- Rostliny na oschlém záhonu opatrně podryjeme, nadzvedneme a za nať jemně vytáhneme.
- Česnek zlehka očistíme a necháme na záhonu zaschnout.
- Potom je po několika svážeme k sobě a zavěsíme na suchém a vzdušném místě, kde nať doschne.
S dalším očištěním raději nespěcháme. Záhon po sklizeném česneku a cibuli mělce zryjeme, vyčistíme od zbytků, přihnojíme a urovnáme. Po slehnutí přesadíme předpěstované sazenice zeleniny pro podzimní sklizeň.
Česnek kuchyňský: Nároky na uskladnění
Česnek kuchyňský (setý) nesmí nikdy zmrznout. Pro skladování je nejvhodnější teplota kolem 0 °Celsia a vlhkost vzduchu 65 až 75 procent. Česnek trpí dost často různými skládkovými chorobami houbového původu, které se většinou označují společným názvem „trouchnivění“. Nejdéle a nejlépe skladovatelné jsou odrůdy jarního typu (‚Dakar‘ a ‚Japo‘). Ty jsou ale o něco méně výnosné, a proto je vhodné souběžně pěstovat jak česnek ozimý pro kratší skladování, tak jarní pro skladování dlouhodobější.
Neskladovatelný je česnek, který se k nám dováží z některých asijských nebo afrických zemí.
Skladování ovlivní už pěstování
Skladovatelnost česneku ovlivňuje i jeho pěstování.
- Zásadně se používá zdravá sadba (nejlépe uznaná – certifikovaná).
- Nevysazuje se na stejné místo nebo na místo, kde byla pěstována jiná cibulovina dříve než za čtyři až pět let.
- Vždy je vhodné moření stroužků před výsadbou proti houbovým chorobám (Fundazol 50 WP, Rovral 50 WP nebo Rovral Flo).
- Moření Sulkou proti háďátku zhoubnému je ve většině případů téměř neúčinné, na tom se shodují odborníci i drobní pěstitelé.
- Sklizeň je třeba provést včas, neboť přezrálý česnek, u kterého se cibule již rozpadají na jednotlivé stroužky, je obvykle již neskladovatelný.
- Při sklizni se nelze zbavovat ulpělé zeminy otloukáním jednotlivých rostlin o sebe nebo o nějaký předmět.
- S česnekem je třeba zacházet opatrně, neboť na sebemenší mechanická poškození reaguje okamžitou hnilobou.
- Na rozdíl od cibule kuchyňské je možné u česneku odstraňovat nať i kořeny ihned při sklizni.
Pokud jsou dodrženy všechny tyto zásady, pak je zbytečné se zabývat problémem, jakým způsobem česnek konzervovat, neboť žádný způsob (solí, sádlem, olejem, sušením, lyofilizací) nezajistí, aby česnek byl tak chutný a současně i dieteticky hodnotný jako česnek čerstvý.