Jak uskladnit jablka na zimu

Jak uskladnit jablka na zimu, to větší problém lidí, kteří jednorázově koupí nebo dostanou větší množství zimních jablek, než samotných pěstitelů. Ti mají obvykle příbytek uzpůsobený tomu, že bude třeba ovoce z vlastních stromů uskladnit na zimu, a také mají většinou dlouhodobé vlastní zkušenosti. Při ojedinělém náhodném nákupu ve velkém pak většinou začneme shánět informace až v okamžiku, když bedýnky čerstvých jablek blokují předsíň bytu. Co s nimi? Jak uskladnit jablka na zimu?

K uskladnění se hodí zimní jablka

K uskladnění na zimu jsou určena tak zvaná zimní jablka. Zda je jablko letní, podzimní nebo zimní neurčuje čas sklizně, ale odrůda. Dobrou zprávou je, zimní odrůdy jabloní se v Česku pěstují nejčastěji, protože chutná jablka se dají uchovat dlouhé měsíce.

Zimní jablka nejsou hned po utržení tak chutná, jak mají být. Na podzim dozrají pro sklizeň, ale až po dalších týdnech pro přímou konzumaci. Zde je nebo není jablko zimní, pozná sadař při pouhém ochutnání. Pro laiky je vodítkem jedině název odrůdy jablek. To mělo být kritérium už při samotném výběru a nákupu jablek na zimní uskladnění. Na webu Českého rozhlasu před časem zveřejnili lapidární seznam českých zimních odrůd jablek, a to s uvedením data sklizně, optimální jakosti a délky možného skladování.

  • Tabulka je k dispozici v rámečku citace na konci článku.

 

Trhání jablek vyžaduje pečlivost a opatrnost

Kdo má vlastní jabloň, pustí se do trhání úrody tehdy, když se stopka jablka snadno oddělí od větve (není třeba síly, škubání).

  • Při trhání jablek z vyšších stromů je třeba bedlivě dbát opatrnosti, pády z žebříku nebo ze stromu mohou mít fatální následky.
  • Sadaři doporučují trhat ráno nebo navečer, když plody nejsou rozehřáty slunce.
  • Ze sběrného košíku se jablka volně překládají do beden. Přitom se jablka prohlížejí: musí být se stopkou, zdravá, bez stop nějakého škůdce (lidově „červ“), mechanicky nepoškozená a bez stop hniloby.
  • Bedny s natrhaným ovocem nechávali naši předkové ještě několik dní pod stromem, anebo někde venku pod střechou. V současné době se to už tak často nedělá.

Takto prvotně uložená jablka jsou jsou připravena k expedici (na trhy a podobně), anebo k přenesení sklepa, kde je sadaři budou definitivně ukládat. Že to znamení vzít každé jablko několikrát do ruky? Ano. Ale pěstování ovoce není bez práce.

Jak uskladnit jablka na zimu

V takovém stavu – přebraná, ale řádně neuložená – jsou jablka, která pak koupíme k zimnímu uskladnění. Doma je třeba bez odkladu se jim věnovat. Jablka je nutno znovu prohlédnout, i minimálně poškozená nebo jinak „podezřelá“ vyřadit. Máme-li víc odrůd, nebudeme je míchat, ale ukládat každou odrůdu zvlášť.

Jablka se ukládají do čistých, případně i vydezinfikovaných (a pak opláchnutých) nízkých lísek. Vhodné jsou typy  lísek s vyššími rokovými hranoly. Pak se dobře „štosují“ na sebe, snadno se odebírají a k jablkům ve všech patrech proudí vzduch. Do lísky se jablka kladou stopkou dolů.

  • Před definitivním uložením se jablka neomývají ani nijak neotírají, setřeli bychom ochrannou voskovou vrstvičku.

Vlhkost vzduchu

Úrodu skladujeme nejlépe ve sklepě či v jiné chladné, tmavé, větratelné místnosti se zvýšenou vlhkostí vzduchu. Vlhkost by se měla pohybovat kolem 80 – 90 %. Jablka se silnější a drsnou slupkou vyžadují vyšší relativní vlhkost vzduchu, ostatním odrůdám neuškodí ani vlhkost kolem osmdesáti procent. Pokud je sklep suchý, umístěte na zem nádobu s vodou, kterou  doplňujte. Někdo používá i bednu s mechem, který je však třeba vlhčit.  Někdy postačí i čisté jutové pytle, které je třeba kropit, aby nevyschly.

Teplota pro uskladnění jablek na zimu

Nejvhodnější teplota pro dlouhodobé skladování jablek by se měla pohybovat od 1 do 4 °Celsia. Sklepy v městských bytech jsou ale většinou suché a teplé a pro dlouhodobější skladování jablek nevhodné. Alternativa může být nevytápěná garáž nebo chodba domu.

Na balkoně v bedýnce vyložené slámou či polystyrenem, přikryté bublinkovou fólií a dekou také jablka nějaký čas bez úhony vydrží.

Ovoce je třeba pravidelně kontrolovat stav uskladněných jablek – po týdnu, maximálně po 14 dnech. Poškozená jablka z lísky se hned odstraní.

Zimní odrůdy jablek pěstovaných v ČR

Aneta – ovoce sklízíme koncem září, konzumně dozrává v říjnu, skladovat je můžeme do ledna.
Durit – jablka sklízíme v září, konzumně dozrávají v listopadu, skladovat je můžeme do února.
Goldstar – ovoce sklízíme začátkem října, konzumně dozrává v lednu, skladovat je můžeme až do dubna.
Heliodor – pro sklizeň dozrává začátkem října, pro konzum od poloviny listopadu, jablka můžeme skladovat do dubna.
Karmína – ovoce sklízíme v září, konzumně dozrává v listopadu a skladovat je lze do února.
Kordona – sklizňová zralost začíná začátkem října, konzumní od prosince a ovoce můžeme skladovat až do února.
Opal – sklízíme koncem září až začátkem října, konzumní zralost nastává v listopadu, ovoce lze skladovat do dubna.
Orion – sklizňová zralost začíná začátkem října, konzumně dozrává koncem listopadu, ovoce lze skladovat až do dubna.

Rajka – jablka sklízíme koncem září, konzumně dozrávají v říjnu a skladovat je lze do února.
Rubinola – sklízíme v polovině září, konzumně dozrává v listopadu a skladovat je můžeme do března.
Rucla – sklizňová zralost je začátkem října, konzumní koncem listopadu, ovoce lze skladovat do března.
Sirius – dozrává v první polovině října, konzumní zralost má od listopadu do dubna.
Sonet – sklízíme začátkem října, konzumujeme od listopadu, ovoce můžeme skladovat do ledna.
Topaz – sklízíme začátkem října, konzumně dozrává v prosinci, skladovat lze do dubna.
Viktoria – sklízíme koncem září, konzumně dozrává v listopadu, můžeme je skladovat do března.

Tabulka zdroj: dvojka.rozhlas.cz

Zanechte odpověď