Jsou pokrmy, které si mimo domov rádi dáme, ale o jejichž domácí přípravě „raději nechceme ani vědět.“ Typickým příkladem toho je například dršťková polévka nebo jídla z drobů a vnitřností. V současné době k nim patří i mořští tvorové. No přiznejme si: Kdo z nás by s radostí doma vařil třeba chobotnici? A přitom v přímořských zemích není vaření chobotnice nic neobvyklého. Jak se to dělá? Jak uvařit chobotnici?
Chobotnice. Ale kde ji u nás vzít?
Vzhledem k zeměpisné poloze se na našem jídelníčku nejčastěji ocitají chobotnice dovářené ze Středomoří. Nejčastěji to je chobotnice obecná, zvaná také pobřežní (Octopus vulgaris).
„Chobotnice příroda vybavila zavalitým měkkým tělem pokrytým jemnou kůží a osmi (latinský název octopus pochází ze slova octo = osm) stejně dlouhými rameny, která v případě zranění znovu dorostou. Chapadla o délce až 1 m jsou vybavena dvěma řadami přísavek – slouží k pohybu, uchopování a díky chemoreceptorům i k očichávání potravy. Chobotnice mají výrazné oči podobné jako obratlovci, v ústním otvoru několik řad zubů a drsný chrupavčitý jazyk,“ dočítáme se na portálu velkoobchodního řetězce Makro.
Makro je také místo, kde chobotnici v Česku spolehlivě koupíme (navíc zásoby lze předem zjistit na internetu). Na chlazené chobotnice můžeme koupit také ve vybraných prodejnách Kaufland, kde mají pulty s chlazenými rybami a mořskými plody. Mražené chobotnice ovšem seženeme také ve většině větších supermarketů. Prodávají se zpravidla mražené, rozmražené, případně zmražené po předvaření, v Makru i čersté.
Jak uvařit chobotnici?
Prvním úkonem, která je třeba učinit, je chobotnici očistit. Nejprve se vyčistí zadní část hlavy, a to vyjmutím vnitřností. Hlavu otočte a odstraňte všechen obsah. Pak odřízněte oči. Otvorem, který vznikne odstraněním očí, vyjměte žlázu s inkoustem. Poté chobotnici důkladně omyjte.
- Už pro tyto kroky je víc než vhodné podívat se nejprve na čištění chobotnice na kanálu YouTube. Je tam k nalezení mnoho videí s touto tématikou a jsou poučná.
Dalším krokem je zbavení chobotnice slizu slizu, a to tak, že ji celou potřeme solí. Pak chobotnici promneme v rukou tak, jako bychom ručně prali prádlo. I to můžeme v různých instruktážích videích vidět. Slizu zbavená a propláchnutá chobotnice je připravena k vaření.
Při vaření nezapomeňte
- Od zkušených kuchařů víme, se chobotnice nemůže vložit celé do vroucí vody, protože by ztvrdla.
- Dále se ví, že vaření chobotnice je „běh na delší trať“. Nebude uvařeno hned. Vaření potrvá hodinu i dvě, podle hmotnosti kusu.
„Přichystejte si velký hrnec plný vody, kterou přiveďte k varu. Jakmile začne voda bublat, ponořte konce chapadel do vody, hlavu ale držte nad hladinou. Voda se ochladí a přestane bublat, chapadla vytáhněte a vyčkejte, dokud nezačne voda znovu probublávat. Jakmile se tak stane, chapadla opět ponořte a následně znovu vytáhněte.
Tento postup opakujte, dokud není chobotnice natolik zahřátá, že když ji ponoříte, voda bublat nepřestane. Teprve pak ji můžete vložit do vody celou a nechat ji vařit.
Do vody můžeme přidat další suroviny, které chobotnici dodají lepší chuť, přihoďte do hrnce kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, pár kuliček pepře, nové koření nebo třeba i trochu vína,“ radí v oddílu věnovaném vaření chobotnice na serveru skrblik.cz.
„Nejlepší je ponořit pomalu konce chapadel do vařící vody, jakmile voda přestává bublat, vytáhnout. Chvíli počkat, než se opět rozbublá. A pak zase ponořit. Toto několikrát zopakovat. Až se vám podaří udržet bublající vodu, vařte chobotnici přibližně 20 minut,“ uvádí obdobně blog sushiqueen.cz.
Po uvaření chobotnici vytáhněte a odřízněte hlavu. Hlava je tuhá a není příliš vhodná ke konzumaci. Dále velmi ostrým nožem chobotnici naporcujte. Rozřízněte ji napůl a odřežte jednotlivá chapadla. Chapadla mají po stranách silnější spoje kůže, které se těžko žvýkají, je lepší je tedy odstranit.“
S uvařenou chobotnicí se pak nakládá jako s výchozí surovinou pro další účely: grilování, marinování a podobně.
Foto: pixabay.com