Jak uvařit kukuřici

Uvařit kukuřici se zdá být docela jednoduchý úkon, kdyby neexistovalo, jako vždy, nějaké ale. Jinak se vaří kukuřice vypěstovaná k lahůdkovým účelům pro lidi, jinak se bude vařit kukuřice krmná, určená pro zvířata. Rozdíl je značný, naštěstí však jen v délce doby varu. Spotřebitelé mají k dispozici kukuřici čerstvou, předvařenou nebo převařenou zmrazenou.

Jakou kukuřici hodláme uvařit?

Ke kukuřici může člověk přijít několika způsoby:

  • koupit ji v marketu v předvařené formě (vakuově zabalenou).
  • Nebo může koupit kukuřičný klas předvařený a zmrazený.

V těchto případech si můžeme být jisti tím, že s vařením nebude žádný problém, protože se jedná o lahůdkovou kukuřici k vaření určenou a připravenou. Horší už to s původem kukuřice můře být, když klas koupíme na tržnici.

  • Nevíme, kde jej prodávající vzal – zda vypěstoval doma ze semen lahůdkové kukuřice, anebo sebral z pole (klidně i vlastního) kukuřici krmnou.
  • Poslední případ je, že si kukuřici opatříme z pole sami. Buď o ni požádáme majitele pole (a příslušně se s ním vyrovnáme), anebo prostě seskočíme z kola u lánu krmné kukuřice a klasy si nalámeme sami – čímž se dopouštíme polního pychu, protože každá kukuřice má svého majitele.

Je krmná kukuřice jedlá?

Ne, v případě, že chceme uvařit krmnou kukuřici, nám nehrozí žádná zdravotní újma. Krmná kukuřice je jedlá i pro lidi. Akorát, že by měla teprve v tak zvané mléčné zralosti. Jinak ji budeme vařit hodně, hodně dlouho, než změkne. Čím je kukuřice mladší, tím kratší dobu ji budeme vařit.

Jak vařit kukuřici

Oba typy kukuřice můžeme vařit:

  1. v obyčejném hrnci,
  2. v hrnci tlakovém,
  3. a nebo také  v mikrovlnné troubě.

V obyčejném hrnci musí být kukuřici zcela ponořena ve vodě. Můžeme solit už vodu při vaření anebo pak až kukuřici na talíři. To záleží na nás. Hrnec s vodou a s kukuřicí přikryjeme poklicí a začneme vařit. Jakmile voda začne vřít, poklici částečně odklopíme. Kukuřice totiž „ráda utíká z hrnce“. 

  • Mraženou kukuřici vaříme asi 20 minut,
  • kukuřici předvařenou stačí vařit (bez fólie) jen asi deset minut
  • Pokud chceme vařit kukuřici krmnou, je třeba počítat i s víc než hodinovým varem – za stálé kontroly množství vody.

Kukuřice v „papiňáku“

V případě vaření kukuřice v tlakovém hrnci nechte klas ponořený jen asi do jedné třetiny, maximálně do poloviny. Solit můžete již vodu anebo až hotové klasy na talíři.

  • Mraženou kukuřici vařte v tlakovém hrnci do deseti minut,
  • předvařenou vakuovanou jen asi tři až pět minut,
  • krmnou kukuřici půl hodiny až hodinu, podle stádia zralosti a tvrdosti.

Kukuřice v mikrovlnné troubě

Při vaření v mikrovlnné troubě je třeba vložit klas do skleněné nádoby anebo do nádoby ze speciálního plastu. Do nádoby dáme vodu a kukuřici a necháme vařit při 600 Wattů.

  • U mrazené kukuřice to bude osm až devět minut,
  • předvařená potřebuje jen asi tři minuty
  • a kukuřice z pole naopak a o hodně déle. Minimálně půl hodiny. A pak je potřeba vyzkoušet ji. Po skončení varu ještě asi dvě až tři minuty necháme dojít, což u kukuřice předvařené to není třeba.

Uvařenou kukuřici přisolíme a polijeme přepuštěným máslem.

Zanechte odpověď