Pojídat vařenou kukuřici, respektive kukuřičný klas, tak to je víc zábava, než způsob rychlého nasycení. Alespoň u nás, kde není tradice konzumace vařených kukuřičných klasů, ačkoliv tento zvyk k nám pronikl. Můžeme vařit klasy kukuřice lahůdkové, a právě tak klasy kukuřice krmné. V obchodech si můžeme koupit kukuřičné klasy předvařené nebo zmrazené. A proč je pojídání kukuřičných klasů „zábavné“? Vyzkoušejte, a „popasujte“ se s vařeným klasem na talíři po svém.
Kde vzít kukuřičný klas?
Víc než lahůdková se u naší krajině pěstuje kukuřice krmná. Byť má lahůdková kukuřice větší zrna lahodnější chuti, docela bez obav lze kuchyňsky upravovat i kukuřici krmnou. Někdy to jen trochu déle trvá. Kromě čerstvé lahůdkové nebo krmné kuřici mají spotřebitelé k dispozici kukuřici předvařenou nebo převařenou zmrazenou.
- Čerstvou krmnou kukuřici lze odkoupit od nějakého zemědělce. Nikoliv však ukrást je na poli! Polní pych je, bohužel, v Česku stále chápán jako normální věc. „Vždyť je tady takové kukuřice… Když si odlomím pár klasů, ani to nebude znát…“ Ne. Každý klas v kukuřičném poli někomu konkrétnímu patří.
- Čerstvý kukuřičný klas lze koupit na tržnici. Běžný zíkazník nemá šanci rozpoznat, jaký druh kukuřice je nabízen.
- Nejméně starostí přinese, když si kukuřičný klas koupíme v obchodě. Je už předvařený nebo zmrazený.
Jak vařit kukuřičný klas
Klas lahůdkové i krmné kukuřice i předvařený nebo zmrazený klas lze vařit:
- v obyčejném hrnci,
- v hrnci tlakovém,
- a nebo také v mikrovlnné troubě.
Minimální čas ke změknutí zrn klasu
V obyčejném hrnci musí být kukuřičný klas úplně ponořen ve vodě. Můžeme solit už vodu při vaření, anebo pak až kukuřici na talíři. To je jedno. Hrnec s vodou a s kukuřicí přikryjeme poklicí a začneme vařit. Jakmile voda začne vřít, poklici částečně odklopíme. Kukuřice totiž pění a ze zcela zakrytého hrnce pěna uniká.
- Pokud chceme vařit kukuřici lhůdkovou nebo krmnou, je třeba počítat i s víc než hodinovým varem – za stálé kontroly množství vody a případným přiléváním.
- Mraženou kukuřici vaříme asi 20 minut,
- kukuřici předvařenou stačí vařit (bez fólie) jen asi deset minut
Kukuřičný klas v tlakovém hrnci
V případě vaření kukuřice v tlakovém hrnci nechte klas ponořený jen asi do jedné třetiny, maximálně do poloviny. Solit můžete již vodu anebo až hotové klasy na talíři.
- Mraženou kukuřici vařte v tlakovém hrnci si deset minut,
- předvařenou vakuovanou jen asi tři až pět minut,
- krmnou nebo lahůdkovou čerstvou kukuřici půl hodiny až hodinu, podle stádia zralosti a tvrdosti.
Kukuřičný klas vařený v mikrovlnné troubě
Při vaření v mikrovlnné troubě je třeba vložit klas do skleněné nádoby anebo do nádoby ze speciálního plastu. Do nádoby dáme vodu a kukuřici a necháme vařit při 600 Wattů.
- U mrazené kukuřice to bude osm až devět minut,
- předvařená potřebuje jen asi tři minuty
- a kukuřice z pole naopak a o hodně déle. Minimálně půl hodiny. A pak je potřeba vyzkoušet ji. Po skončení varu ještě asi dvě až tři minuty necháme dojít, což u kukuřice předvařené to není třeba.