Melta je směs rostlinného původu na přípravu kávovinového nápoje. Ačkoliv byly předchůdci Melty vyvinuty jako „náhražka zrnkové kávy“, už od meziválečné doby patří k jinému druhu výrobků, a to do kávovin. Melta nemá vlastnosti kávy, ale má vlastnosti jiné, které jdou lidskému organismu k duhu. Melta je chráněné označení, které smí používat jen její pardubický výrobce. Jak uvařit Meltu?
Melta: Bylo by škoda meltu nepít
Melta je suchá směs na přípravu kávovinového nápoje. Melta se vyrábí jen ze samých přírodních produktů, proti kterým nemohou nic namítat ani lékaři, nutriční specialisté nebo spotřebitelé se zvýšenými nároky na tak zvanou „zdravost“ toho, co konzumují. Meltu – a produkty doma připravené z Melty – mohou konzumovat i děti, a to ke spokojenosti všech zmíněných skupin.
Jediná Melta je ta z Pardubic
Meltu začali vyrábět v době druhé světové války v pardubické továrně založené roku 1896 Jindřichem Franckem jako továrna na kávové náhražky. Závod funguje dodnes jako akciová společnost Kávoviny. A jedině tento pokračovatel Franckovy výroby má právo používat pro kávovinovou směs název Melta (což je výsledek velkých soudních sporů napodobiteli zneužívajícími označení Melta).
Melta je tvořena žitem, kořenem cukrové řepy, ječmenem a čekankovým kořenem. Ve směsi nenajdeme žádné konzervanty, aromata, barviva, protihrudkující látky – zkrátka nic, co by se dalo vyjádřit chemický vzorcem (obecně řečeno „ečka“).
Meltě předcházela žitovka s cikorkou
Franckova továrna vyráběla kávové náhražky už od 19. století. Na Pardubicku měla továrna příznivé podmínky: kde se dařilo cukrovce, dařilo se i čekance a samozřejmě i obilí. Obrovskou výhodou byla lokalita s významným železničním uzlem.
V pardubické „Franckovce“ (továrně) se na přelomu století pražilo žito a pražila se fermentovaná sušená čekanka na výrobu cikorky. Hospodyně doma vařily tak zvanou „žitovku“ – namlety pražené žito a uvařily z něj odvar, v kterém ještě rozpustily kousek slisované tablety cikorky.
- Taková nepravá káva se v našich krajích pila celý den (hrnec s žitovkou stál celý den na kraji plotny).
Jak přišla Melta na svět
V období mezi válkami se velmi zmohla potravinářský obor věnovaný výrobě kávových náhražek. V odborném světě se začalo diskutovat o tom, jak nahradit výraz „kávová náhražka“. Vždyť se nejedná o nějaké „náhražky“, ale o plnohodnotné nápoje docela jiných vlastností.
- Nemají povzbuzovací účinky,
- nejsou návykové,
- neobsahují kofein.
- Naopak jsou mírně sytivé (obsahem sacharidů),
- zahánějí žízeň, a přitom neodvodňují,
- odvarem z obilí se do nich dostávají látky zdraví prospívající (ano, nutriční hodnoty se zjišťovaly už před skoro sto lety).
V mladém Československu byli přizváni i jazykovědci a na svět se dostal nový, výstižný a naprosto spisovný termín „kávovina“.
Novinkou se pak v první polovině 40. let stala Melta, kterou na základě dlouholetých zkušeností vyvinuli („namíchali“) odborníci přes „kávoviny“ v pardubické Franckově továrně.
- Po znárodnění byla přejmenována na Kávoviny, a tento název majitelé továrny ponechali i po privatizaci..
Jak uvařit Meltu
Jestliže při zmiňování výrobku (navíc chráněné značky) v textu píšeme velké počáteční písmeno („spařit Meltu“), při popisu nápoje z ní uvařeného píšeme písmeno malé („nalít meltu do hrnku“).
Čistá melta
- 4 lžíce suché směsi Melta, 1000 ml vody.
Příprava: Meltu nasypeme do vroucí vody, povaříme, necháme asi pět minut odstát a louhovat a přes sítku nalijeme do servírovací koncice.
Melta je dobrá slazená i neslazená, teplá i studená.
Bílá káva z Melty
- 1000 ml mléka, 3 nebo víc lžic mléka, 500 ml vody.
Příprava: Svaříme mléko. V jiném hrnku přivedeme k varu půl litru vody, nasypeme tři rovné lžíce melty, chvíli povaříme, odstavíme, necháme asi čtyři minuty louhovat a pak přecedíme do mléka. Společně provaříme.
Podle chuti lze připravit i silnější meltový odvar.
Naléváme přes sítko.
„Meltu mohou pít i nemocní, kardiaci, lidé s vysokým tlakem, trpící na překyselení žaludku, diabetici. Má přirozenou chuť, je lahodnější než všelijaké kávy bez kofeinu a lze ji vypít až deset šálků denně,“ píše výrobce. Kdo si na meltu zvykne, má konvičku s meltou po celý den k dispozici.
Víc o Meltě v našem samostatném článku Melta a její vliv na zdraví.