Jak uvařit rýžové nudle

Rýžové nudle chutnají a vypadají jinak, než nudle z pšeničné mouky. Také způsob tepelné úpravy rýžových nudlí je jiný. Aby se z rýžových nudlí nestala jen polo průsvitná horká „améba“, je dobře předem zjistit, jak rýžové nudle uvařit. Uvařit rýžové nudle tak, aby nezůstaly tvrdé, aby zůstala zachována jejich textura, která bude příjemná na skus. Není to nijak složitý proces.

Rýžové nudle, alternativa k nudlím pšeničným

Rýžové nudle jsou vyrobeny rýže, respektive hlavními složkami rýžových nudlí jsou rýžová muka a voda. Někdy se přidávají přísady, jako je tapioka nebo kukuřičný škrob, aby se zlepšil jejich sklovitý vzhled. Rýžové nudle se nejčastěji používají v kuchyních východní a jihovýchodní Asie a jsou k dispozici čerstvé, zmrazené nebo sušené, a to v různých tvarech, tloušťkách a texturách.

Čerstvé rýžové nudle nelze dlouho skladovat, kazí se, jejich doba trvanlivosti se počítá jen na dny.  Doba trvanlivosti rýžových nudlí se prodlouží po jejich usušení. V některých  asijských oblastech (Singapur, Malajsie, Srí Lanka) je zvykem připravovat rýžové nudle doma. Jinde (a i u nás) se používají rýžové nudle průmyslově vyráběné.

Přes dva tisíce let starý „vynález“

Uvádí se, že se rýžové nudle začaly vyrábět v Číně asi dvě století před naším letopočtem, když na jih země pronikli obyvatelé ze severní Číny. V severní Číně se vzhledem ke chladnějším klimatickým podmínkám pěstovala pšenice a proso, zatímco jižní Číňané dávali přednost rýži, která rostla v horkém a vlhkém počasí. Zvyk pojídat nudle přišel ze severní Číny, ale protože na jihu byla kuchařům k dispozici jen rýže, pokusili se nudle vyrobit z ní. A úspěšně. Postupem času byly rýžové nudle a jejich metody zpracování rozšířeny po celém světě. Staly obzvláště populární v jihovýchodní Asii.

Jak vařit rýžové nudle

K vaření rýžových nudlí je především zapotřebí dostatek vody. Doporučuje se jeden litr vody na každých 100 gramů rýžových nudlí. Do vody se přidá malé množství oleje a sůl. Sůl pro chuť, olej proto, aby se vařené nudle neslepovaly.

Rýžové nudle mohou mít různou šířku a sílu. Na obalu suchách rýžových  nudlí bývá uvedena doporučená doba vaření. Tu je třeba chápat jen jako orientační čas, protože se může vlivem některých faktorů měnit (teplota plotýnky, tvrdost vody, suchost nudlí…).

  • Proto se  doporučuje nudle během vaření ochutnávat – vidličkou vytáhnout jednu dvě rýžové nudle, zchladit je tekoucí studenou vodou a ochutnat.

Jakmile jsou rýžové nudle uvařené, scedí se a důkladně propláchnou proudem studené vody a nechají se okapat. Tím se ukončí další měknutí nudlí.

Rýžové nudle 1 mm: Vařit 3 minuty, nebo jen namočit do horké vody po dobu 15-30 minut (v závislosti na tom, jak rychle bude teplota vody klesat). Opět doporučujeme průběžně nudle ochutnávat.

Rýžové nudle 3 mm: Vařit 3-4 minuty. Je-li potřeba, můžete poté hrnec odstavit a nechat je ještě pár minut “dojít” bez vaření.

Rýžové nudle 7 mm: Vařit 4-5 minut. I zde můžete samozřejmě nechat nudle dojít.“

Jestliže potřebujete nudle delší dobu dohřívat (pro výdej v jídelnách nebo restauracích), nebo je chcete dále upravovat (smažit na pánvi), promíchejte je ještě s kapkou rostlinného oleje. Úplně tak zamezíte slepení,“ uvádí výrobce rýžových nudlí. 

 Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď