Jak vyčistit litinu

Také jste si zamilovali její jedinečné vlastnosti? Poradíme vám, jak vyčistit litinu, aby zůstala krásná a plně využitelná co nejdéle. Musíte se však vyhnout některým postupům, které používáte při mytí běžného nádobí.

I když to tak nevypadá, v zásadě se čistění litiny příliš neliší od čištění běžných hrnců nebo pánví. Ovšem jednu výjimku bychom našli: čištění v myčkách na nádobí. Něco takového však zkušeného kuchyňského harcovníka nemůže překvapit, koneckonců stejná pravidla platí např. pro nože, které se díky krystalkům mycích prostředků kolujících v myčce rychle tupí.

Pokud vsadíte na ruční práci, zachová si litina své jedinečné vlastnosti mnohem déle. Nebojte se vzít si k ruce šetrnou např. nerezovou drátěnku a pustit se do toho se vší vervou. Dejte si však pozor na výběr čistících prostředků.

Běžné litinové nádobí, jehož povrch není pokryt smaltem, opravdu velmi snadno absorbuje pachy. Z tohoto důvodu používejte pro jeho omývání vždy jen neutrální mycí prostředky s co nejméně výrazným aromatem. Vyplatí se sáhnout po BIO či eko produktech. I z tohoto důvodů je mytí v myčce nevhodné – prostředky do ní totiž voní zpravidla opravdu silně. A tato vůně se později snadno přenese do připravovaných pokrmů, o což žádný pořádný kuchař rozhodně nestojí.

Ovšem údržba litinových smaltů a pánví je docela jiná. Smalt chrání nádobí právě před pohlcováním okolních pachů. Toto nádobí lze proto bez problémů čistit běžnými kuchyňskými prostředky a dokonce ho i umývat v myčce na nádobí. Ovšem pokud chcete jeho jedinečný vzhled zachovat co nejdéle, pak raději pro všechny případy vsaďte na mytí ručně.

Jak se bránit rzi? Důslednou péči

Smaltovaná litina je vůči rzi vcelku odolná. Ovšem nesmíte ji nechat dlouhodobě mokrou. Proto po každém omytí otřete veškeré litinové nádobí pečlivě papírovou utěrkou. A jaká další pravidla ještě dodržovat?

  • Před mytím praním je vhodné litinové nádobí propláchnout velmi horkou vodou.
  • Nikdy nelijte na ještě rozpálenou horkou pánev studenou vodu, abyste uvolnili zbytky jídla z jejího dna.
  • Pokud je litinové nádobí silně znečištěné, lze ho vyčistit jedlou sodou. Naneste malé množství na houbičku, přidejte několik kapek vody a vyčistěte sodou všechna znečištěná místa.
  • Silně znečištěné nádobí můžete rovněž nechat odmočit ve vlažné vodě se sodou.
  • Pokud zůstává na stěnách hrnce či pánve tuk, zchlaďte ho a setřete např. papírovou utěrkou.
  • Jako první vždy očistěte vrstvu, která je chrání, tedy např. smalt nebo lak. Takto ošetřený smalt nikdy nečistěte drátěnkou.
  • Čas od času (např. jednou za měsíc) se vyplatí vnitřek hrnce či pánve vymazat máslem, olejem nebo margarínem. Zachováte tak jeho žádoucí vlastnosti a budete se z litinového nádobí těšit o mnoho déle.

Zanechte odpověď