Chcete, aby si vaši kuchyňští pomocníci zachovali co nejdéle svůj původní lesk a vypadali stále skvěle při jakékoli příležitosti? Ukážeme vám, jak vyčistit nerezové příbory a jako bonus poradíme i s dobrým výběrem.
Při nákupu příborů (ale i dalších výrobků z nerezové oceli) věnujte zvláštní pozornost kvalitě materiálu. Chtějte jen tu nejvyšší kvalitu, i když se odrazí na ceně. Jedině takové příbory vám budou sloužit perfektně po dlouhou řadu let.
Lepší kvalita materiálu znamená trvanlivější vzhled
Kuchyňské doplňky z nerezové oceli, jež jsou na našem trhu dostupné se od sebe značně liší. A jejich kvalita se samozřejmě odráží v ceně. Pamatujte si proto, že pokud do příborů z nerezové oceli investujete více, bohatě se vám tato investice vrátí. S největší pravděpodobnostní je totiž budete používat mnohem a mnohem déle. Dobrá kvalita znamená nejenom žádanou delší životnost, ale také dlouhodobě odolný bezvadný vzhled – bez škrábanců i rzi.
TIP: Ty nejlepší nerezové příbory bývají vyrobeny z prvotřídní nerezové oceli s příměsí niklu a chrómu. Pátrejte například po označení „18/10“ – to značí obsah chromu 18% a obsah niklu 10%.
Jak pečovat o příbory z nerezové oceli?
Kvalitní příbory z nerez oceli vyžadují pouze minimální péči. Pokud pokud se potýkáte s příznaky koroze nebo usazeninami, vsaďte na některý z osvědčených domácích prostředků.
Skvrny od vody
Pokud jim chcete zabránit, musíte nože a vidličky po každém omytí důkladně otřít a samozřejmě také důkladně vyleštit (včetně mytí v myčce na nádobí s přidaným leštidlem). Používejte k tomuto účelu výhradně bavlněnou a flanelovou látku nebo utěrku z mikrovlákna. Vyhnete se tak i obávané korozi.
Když příbory začnou reznout
Vidíte na nerezové oceli první známky koroze a usazenin? Zbavíte se jich velmi snadno – použitím kyseliny citronové. Smíchejte ji s vodou tak, aby získala konzistenci tužší pasty. Příbory snadno vyčistíte a zároveň jim dodáte žádaný lesk. Kyselinu citronovou můžete používat také během samotného mytí.
Opatření pro vyšší lesk
Chcete-li obnovit jejich žádaný lesk, připravte si k ruce šikovný roztok vody s octem, namíchaný v poměru 9 polévkových lžic octa na 1 000 ml vody. Vložte příbory dovnitř a na mírném plameni vařte asi 15 minut. K závěrečnému leštění poté můžete přidat pro lepší efekt i trochu oleje.
Nižší lesk je nejčastěji způsoben usazováním vodního kamene nebo špatným sušením. Kromě domácí údržby můžete sáhnout také po specializovaných produktech pro čištění nerezové oceli. Vyhněte se však těm s mikrogranulemi, které by mohly povrch příborů poškrábat. Jakékoliv další znečištění by se poté odstraňovalo mnohem hůře a vaše nerezové příbory by velmi brzy přišly o svůj jedinečným vzhled. A vám by nezbylo, než je nahradit novými.