Jak vyčistit plynové hořáky

I když jsou indukční varné desky v našich domácnostech stále populárnější, přesto najdeme ještě v mnoha kuchyních plynové sporáky. Poradíme vám, jak vyčistit plynové hořáky, aby vám při přípravě jídla nedělaly ostudu a znovu se staly ozdobou domácnosti – stejně jako v časech, kdy jste si je domů pořídili.

Zapomeňte na drahé prostředky z drogerie. Naštěstí existuje levný a přirozený způsob rychlého čištění plynových hořáků a podobného příslušenství, u kterého si vystačíte s tím, co zrovna najdete doma. Budete překvapeni, jak je to snadné.

Plynové hořáky

Možná tomu nebudete věřit, ale vše, co potřebujete, je obyčejný ocet! Není to totiž jen vynikajícím dezinfekčním prostředkem, tak často používaným v ekologicky šetrné drogerii, ale také opravdu výjimečným odmašťovacím médiem. A jak ho používat?

Budete potřebovat:

– 1 sklenku bílého octa (250 ml)

– 1/2 sklenice vody (125 ml)

Postup:

Smíchejte bílý ocet a vodu a výsledný roztok přelijte do rozprašovací láhve. Poté nastříkejte zevnitř celý povrch trouby. Hořáky a mřížky přeneste na ručník nebo jinou vhodnou textilii a ošetřete stejným způsobem. Kam se rozprašovač nedostane, tam jednoduše naneste zředěný ocet a rozprostřete ho houbičkou nebo hadříkem.

Náš tip: Pokud jsou nečistoty velmi odolné nebo naprskaný tuk opravdu silně přilne k podkladu, používejte pouze ocet nezředěný.

A co dál? Vlastně skoro nic. Počkejte asi deset minut a poté vše odstraňte vlažnou vodou. Váš sporák i hořáky budou opět čisté a lesklé.

Postup pro opravdu znečištěné hořáky – téměř bez práce

Čištění hořáků nelze podceňovat, protože v jejich případě nejde jen o žádoucí estetickou hodnotu, ale především o bezpečnost. Určitě nechcete, aby vám začal do kuchyně unikat plyn v tu nejnevhodnější chvíli! Seznamte se s jednoduchým způsobem čištění hořáků, který můžete opakovat klidně několikrát do měsíce.

Bílý ocet svařte s vodou v poměru 3: 1, poté hořáky vložte do horkého roztoku a zakryjte pokličkou. Nechte působit 5 minut, pak je opatrně vyjměte ven a nechte vychladnout. Hořáky by měly být úplně čisté, ale pokud na nich nějaké nečistoty ulpěly opravdu silně, vyčistěte jejich povrch houbičkou na nádobí. Nakonec je důkladně osušte, aby nerezavěly.

Tip navíc: Jak vyčistit hořáky přes noc a do původního lesku

Pořád se vám zdá čištění hořáků pracné? Rádi byste stejně pohodlně vyčistili i mřížku od grilu?

Nemusíte ji drhnout celé hodiny, abyste se zbavili připáleného tuku a odstranili zbytky jídla. Vše, co musíte udělat, je koupit potravinářský amoniak. Nic víc nebude třeba.

Znečištěné hořáky vložte do silného igelitového sáčku. Poté dovnitř nalijte 1-2 čajové lžičky amoniaku a těsně uzavřete. Nechte ho přes noc odpočívat, nejlépe na zahradě nebo na balkóně (kvůli dráždivému účinku par). Další den amoniak opatrně vylijte a hořáky nebo grilové mřížky opláchněte pod tekoucí vodou.

Zanechte odpověď