Koště či smeták jsou jedny z nejzákladnějších úklidových pomůcek, bez kterých se neobejde téměř žádná domácnost. Lidé se je přitom naučili používat již v dávných civilizacích, přičemž vlastní koncept těchto nástrojů se v průběhu let příliš nezměnil. I tak však máme dnes k dispozici celou řadu variant pro venkovní i vnitřní použití, díky kterým můžeme doslova zamést prakticky se všemi druhy mechanických nečistot. Možná vás ale někdy napadla tak trochu filozofická otázka: jak tento čistící nástroj vlastně vyčistit?
Stojí vůbec smeták za čištění? Rozhodně ano!
Odpovědí na tuto otázku existuje hned několik. Pomineme-li úvahu nad tím, proč vlastně smeták vůbec čistit a raději si nekoupit nový, je péče o něj v podstatě poměrně jednoduchá a není ani nijak finančně náročná – na rozdíl právě od koupě nového smetáku, která vám při dnešních cenách dokáže pěkně provětrat kapsu. Zároveň tím navíc přispějete k udržitelnému úklidu domácností, jelikož jak se říká, i staré koště dobře mete, a nemusí tak nutně skončit na skládce poté, co se na něm objeví první špína. Ať už tedy vaše koště potřebuje pouze lehkou povrchovou údržbu, nebo vyžaduje v rámci čištění více pozornosti, máme pro vás řešení.
Jak často je nutné smeták čistit
Obecně lze říci, že by se koště mělo čistit alespoň jednou za měsíc. Ve skutečnosti však pochopitelně záleží na tom, jak často a k čemu jej používáte. Pokud se smetákem uklízíte například rozlité tekutiny či zbytky různých čistících prostředků, je dobré jej čistit po každém použití. Zabráníte tím šíření bakterií či jiných kontaminantů v domácnosti.
Pokud se smetákem pak pracujete v prostředí s vyšší prašností, je dobré jej průběžně vyklepávat i během samotného úklidu. Za tímto účelem je nejlepší vzít koště ven a několikrát s ním udeřit o pevný strom nebo tyč. Zbavíte se tak většiny nečistot, které se skrývají ve štětinách. Vyklepat smeták je pak vhodné před každým důkladnějším čištěním.
Důkladná údržba je základ úspěchu
Pečlivěji byste se čištění koštěte měli věnovat alespoň třikrát až čtyřikrát do roka. Prvním krokem po odstranění většiny mechanických nečistot by pak mělo být naplnění kbelíku teplou vodou do takové míry, aby by byla hlava koštěte zcela ponořená. Do vody následně přidejte trochu prostředku na mytí na nádobí a směs promíchejte do zpěnění. Můžete také přikapat několik kapek bělidla či jiného prostředku na likvidaci bakterií, pokud máte pocit, že smeták potřebuje dezinfekci. Následně přistupte k samotnému máčení.
Pokud máte štětiny z přírodních vláken, ponořte a namáčejte hlavu koštěte asi 15 minut; pokud jsou štětiny plastové, můžete je nechat omývat až 30 minut. Po vyjmutí z mýdlové lázně pak smeták opláchněte pod tekoucí vodou a následně postavte na vhodné místo koncem štětin nahoru tam, kde může v klidu uschnout. Nejlepší je jej umístit na přímé slunce, kde je pak větší šance, že dojde k zahubení choroboplodných zárodků. Při pravidelném čištění pak budete mít z používání svého věrného koštěte lepší pocit než kdy jindy.
Nezapomeňte na násadu
Pozornost je třeba věnovat také násadě koštěte. Kartáč sice odvede veškerou těžkou práci, násada se ale mnohdy také ušpiní. Její čištění je však zpravidla mnohem jednodušší. Stačí ji rychle, ale pečlivě otřít hadříkem s dezinfekčním prostředkem a nechat uschnout. Tak se vám podaří odstranit většinu zbytků nečistot, které na násadě ulpí.
Výskytu nečistot lze předejít také správným skladováním
Životnost koštěte můžete výrazně prodloužit tak, že jej budete správně ukládat v době, kdy s ním neuklízíte. Nejčastějším způsobem, který volí i řada profesionálních úklidových služeb, je zavěšení na zeď, ideálně pak štětinami dolů. Tak totiž zabráníte tomu, aby na hlavici kartáče zůstávala přebytečná vlhkost či prach. Koště lze následně pověsit na hřebík, případně pak pořídit speciální stojany na smetáky a jiné tyčové nářadí.