Pracny jsou oblíbeným druhem cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Jenže, jak si co nejlépe poradit s jejich přípravou? Kritická je hlavně fáze vyklopení, kdy se mohou pracny rozlámat či jinak poškodit. Dokonalý výsledek přitom spočívá ve správném těstě, dostatečné přípravě samotných formiček i následném správném vyklopení. Podívejte se na přehledný návod, jak spolehlivě vyklopit pracny.
Dostatečné množství tuku v těstě
Pokud dobře připravíte těsto, obsahuje dostatečné množství tuku pro bezproblémové vyklopení po upečení. Přesně z toho důvodu najdete ve většině receptů dostatečné množství másla nebo alternativního rostlinného tuku. Pokud připravujete cukroví z netradičních a zdravějších surovin, kdy si vytváříte vlastní recepty, zkuste si kvůli optimálnímu vyklopení pohlídat právě obsah tuku. Těsto by zároveň nemělo být příliš suché nebo přepečené, jinak hrozí popraskání již během vyklopení.
Základní recept na pracny, které jsou dobře vyklopit
Chcete recept s poměry jednotlivých surovin pro inspiraci? Podívejte se na základní recept, kterým se můžete inspirovat. Poměrně výraznou změnou je obměna koření či přidání dalších aromatických látek, jako jsou například citronová nebo pomerančová kůra či šťáva. Opravdu vyladěný recept si žádá léta praxe a zkoušení. Až se vám však povede vychytat recepturu a především chuťový dojem, získáte pracny, které si každý zamiluje a stanou se součástí vánočních svátků.
- 250 g hladké mouky
- 160 g másla.
- 160 g moučkového cukru
- 85 g mletých ořechů
- 15 g kakaa
- 1 vejce
- Koření (skořice a mletý hřebíček)
Vymazávání formiček
Klasické kovové formičky jsou velmi oblíbené a prověřené léty používání. Jejich velkou nevýhodou však je přilnavost. Děje se tak při použití příliš suchého těsta, ale mnohdy i při dodržení receptu. Pokud chcete mít jistotu, že pracny spolehlivě a bez poškození vyklopíte, vymažte si formičky.
Šikovné a zkušené hospodyňky navíc moc dobře vědí, že použité formičky není potřeba nijak zvlášť umývat, protože si tím usnadníte jejich další použití. Umytí v prostředku na mytí nádobí, který má odmašťovací schopnost totiž bude znamenat, že před dalším použitím musíte formičky znova vymazat.
Čím vymazat formičky na cukroví?
Pro vymazání je tradičně nejlepší máslo případně alternativní rostlinný tuk, který využijete pro přípravu těsta. Díky mastnému povrchu půjdou pracny lépe vyklopit a nedojde k výraznějšímu poškození vzhledu. Důležité je to hlavně při prvním použití nových formiček nebo kdykoliv, když formy důkladně čistíte, takže jsou precizně odmaštěné. Dbejte i na pečlivost vymazávání, kdy se soustřeďte na nejrůznější záhyby. Jednodušší tvary budete mít rychleji, ale některé pracny dají trochu zabrat. Pro jednodušší vymazání můžete využít rozpuštěné máslo, kdy budete vnitřek formiček vytírat pomocí mašlovačky namočené právě v másle či podobném tuku. Vysypávání není potřeba. Jen těsto do formiček zatlačte lehce a zbytečně s ním nepohybujte.
Jak správně vyklopit pracny
Pracny je dobré vyklápět ještě horké. Pokud máte dobře připravené těsto a vymazané formičky, mělo by to jít bez větších problémů. Důležité je správně naplnit formičku, aby těsta nebylo příliš málo, protože v takovém případě by se pracny mohly při vyklápění lámat a drolit.
Podle zkušenosti může být lepší vyklopit pracny až když jsou spíše vlažné. Záleží na těstu, tvaru pracen i na tom, jestli byly správně vymazané, či se jednalo o nové nebo odmaštěné formičky. Pro lepší vyklopení se nebojte mírně klepnout o stůl nebo o talířek. Pomoci může i drobné zapáčení nožem, ale dejte pozor, aby pracna nepopraskala. Nepřehánějte to ani s těstem při plnění formiček, protože okraje se mohou často přilepit, takže by bylo obtížnější vyndávání hotové pracny.