Kachnu většinou pečeme vcelku a porcujeme až nakonec. Možná ale máte chuť na změnu a kachní stehna se vám už přejedla. V tom případě je možné připravit si například skvělou kachní roládu nebo kachnu s nádivkou. Předtím ji musíte samozřejmě vykostit. Jak na to? Způsobů je několik, představíme si jeden z nich.
Potřebujeme především ostrý velký nůž a velké prkénko. Napoprvé se nám úkol může jevit jako složitý, ale zas takové umění to není.
Kachnu položíme na prkno prsy dolů. Nejprve odřízneme křídla. Pak ji obrátíme. Vedeme dlouhý podélný řez podél hřbetu a seřezáváme maso od kostry. Prořízneme stehenní kloub, stehno můžeme i vylomit. Odřízneme prsa a prořízneme kloub u křídla. Stejně pokračujeme i na druhé straně kachny. Nakonec vyřízneme skelet. Odstraníme také vrchní stehenní kosti a krk. Takovou kachnu můžeme nadít připravenou nádivkou.
Na přípravu rolády je nutné mít kachnu úplně bez kostí, ještě proto vykostíme i křídla a spodní stehenní kosti. Pak stačí už jen kachnu naplnit, zarolovat a převázat.
Kostru, krk, křídla a další kosti použijeme na přípravu vývaru nebo omáčky.