S potřebou vykuchat slepici se v současné době potýká málokdo. Snad jen domácí chovatelé drůbeže. A přesto není tak vzdálena doba, kdy kuchání slepice patřilo k obvyklým ženským (!) domácím pracím. Popis, jak zabít, oškubat a vyvrhnout slepici obsahovaly domácí kuchařské knihy. Nabízíme přepis návodu jak vykuchat slepici z „eposu“, který vychází do dnešních dní, a to z kuchařky Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, konkrétně z vydání z roku 1958.
Kuchání slepice bývala běžná práce
V roce 1958 se hospodyňkám ani nesnilo o tom, že jednou přijde doba, kdy si kuchařka bude moci v běžném obchodě koupit drůbež již oškubanou, hygienicky vyvrhnutou, zchlazenou nebo zmrazenou.
Ještě před padesáti lety platilo, že kdo chtěl jíst slepici nebo vzácněji kuře, musel je koupit i s peřím (v drůbežářské speciálce), anebo podříznout drůbež z vlastního hejna. Škubání a kuchání se ovšem nevyhnul nikdo. Nebyla to práce ani estetická, ani „voňavá“. Ale tehdy hospodyňka nemohla být nijak „útlocitná“.
Kapitolu Kuchání drůbeže pro kuchařku Vaříme zdravě, chutně a hospodárně sepsala M. Havelková. Kuchařku sestavoval kolektiv odborníků, který vedla Joza Břízová.
Jak vykuchat slepici
- Levou rukou odtáhneme kůži na voleti a vzadu na krku pravou rukou kůži opatrně nařízneme, abychom neprořízli vole. Tímto otvorem pohodlně vytáhneme neporušené vole, jícen a chřtán.
- Nebo po odříznutí hlavy nastřihneme kůži na krku, uvolníme ji a přetrháme blány kolem volete a vole, jícen i chřtán vytáhneme. Uvolněnou kůži s krku shrneme, holý krk povytáhneme a usekneme. Odstraníme-li dobře vole, chřtán a jícen, je vyprázdnění břišní dutiny už snadnější.
- Odřízneme řitní kroužek, odstraníme i malý váček uložený přímo pod řitním otvorem a rozřízneme břicho tak, abychom nezasáhli střeva.
- Pravou rukou vnikneme do otvoru a opatrně oddělujeme obsah břicha od stěn kolem dokola, abych celý obsah vytáhli na podložený papír.
- Nejdříve vyhledáme v játrech žlučník a opatrně jej vyřízneme i s nazelenalým kouskem jater, na který žluč přiléhá. Pak teprve játra oddělíme a odložíme zvlášť na talířek.
- Dále vyjmeme žaludek a nad papírem jej přeřízneme přes duhově zbarvený střed. Obsah žaludku vysypeme a ztvrdlou sliznici stáhneme, popřípadě seškrabeme.
- Také srdíčko odložíme zvlášť k drůbkům.
- Nesnesená vejce ze slepice nevyhazujeme. Žlutá kulatá úplně měkká vajíčka dáváme do těsta místo žloutků.
- Drůbež určenou k nadívání kucháme stejně, avšak ještě navíc uvolníme kůži na krku a na prsou. S krku kůži shrneme dolů, krk v obratli nařízneme, zlomíme jestliže vyndáváme jen vole. Dáváme-li nádivku i do břicha, krk nezastrkujeme.